5 tips voor het onderhandelen over de vraagprijs van een tweedehands auto

Met deze tips kom je aan de onderhandelingstafel goed beslagen ten ijs.
Voor de één een zenuwslopend spel en voor de ander een sport: onderhandelen over de aankoopprijs van een occasion. De volgende vijf punten kun je in acht nemen om te zorgen dat je een zo scherp mogelijke prijs betaalt.

1. Bepaal het budget

Door van tevoren je budget te bepalen creëer je voor jezelf duidelijkheid en daarmee een overtuigender onderhandelingspositie.

2. Weet wat de auto van je keuze waard is

Marktplaats is ideaal om te kijken wat de beoogde nieuwe auto waard is. Vaak staan er tientallen of honderden vergelijkbare modellen op de site. Let bij het vergelijken wel op het bouwjaar, de kilometerstand en de motor. Afhankelijk van het model zit er verder flink prijsverschil tussen benzine- en dieselmotoren en ook de grootte van de motor (motorinhoud) is van invloed. Tenslotte speelt de uitvoering een rol. Zo is airco in gebruikte auto's de laatste jaren steeds gewilder geworden en ook veiligheidsverhogende zaken als airbags (hoeveel) en het anti-slip systeem ESP verhogen de waarde. In het kort: hoe uitgebreider de uitrusting, des te hoger de restwaarde.

3. Ken de verkopende partij

Koop je van een particulier, een handelaar of een bij de Bovag (veel onafhankelijke autobedrijven en alle merk-dealers) aangesloten bedrijf? Als je de waarde van de beoogde auto hebt vastgesteld, bedenk dan dat naast de auto zelf, ook de verkopende partij van invloed is op de verkoopprijs. 3A. Merk-dealer biedt meeste zekerheden Een particulier moet je op zijn blauwe ogen geloven als hij vertelt dat zijn Volkswagen Golf GTI alleen maar is gebruikt voor familie-uitjes tussen Leeuwarden en Amersfoort (snelwegkilometers zijn voor een auto de minst belastende). Ook voor wat betreft het onderhouds- en schadeverleden kun je slechts hopen dat de waarheid wordt verteld. Bij een merk-dealer daarentegen, kun je er vanuit gaan dat een occasion een bepaalde kwaliteit heeft en dat de onderhoudshistorie en het schadeverleden bekend zijn. Een handelaar zit tussen deze twee uitersten in. 3B. Garantie Veel onafhankelijke autobedrijven en alle merk-dealers zijn aangesloten bij de Bovag (Bond van automobielhandelaren en garagehouders, opgericht in 1930). De Bovag is in de loop der jaren uitgegroeid tot een kwaliteitskeurmerk voor autobedrijven. Zo zijn Bovag-bedrijven bijvoorbeeld verplicht om zes maanden garantie te verlenen op occasions duurder dan 4.500 euro. Particulieren en handelaren die deze garantie niet hoeven te verlenen, kunnen voor dezelfde auto dus een lagere verkoopprijs hanteren. Maar het is goed om te weten dat je als koper bij een Bovag-bedrijf ook een lagere prijs kunt bedingen door gewoon van de garantie af te zien.

4. Maak proefritten in vergelijkbare auto's

Als je weet wat je auto waard is, kun je in vergelijkbare auto's van particulieren, handelaren of een merk-dealer een proefrit maken om te bepalen of je voor de (waarschijnlijk) betere conditie en de zekerheden van de merk-dealer een hogere prijs wilt betalen. Je kunt dan tevens het verschil tussen een goed onderhouden en minder goed onderhouden exemplaar ervaren. Overigens ben je met een duurdere, maar beter onderhouden auto, uiteindelijk vrijwel altijd goedkoper uit.

5. Breng een bod uit

Als je weet hoeveel je wilt uitgeven en wat de auto van jouw keuze ongeveer waard is, kun je een bod uitbrengen. Te onderhandelen valt er altijd, maar zorg ervoor dat je goede argumenten hebt. Op een tweedehands auto valt altijd wel iets aan te merken dat niet in de advertentie staat, maar de waarde wel negatief beïnvloedt. Te denken valt hierbij bijvoorbeeld aan achterstallig onderhoud, versleten banden en kleine schades (deukjes, krassen, roest). Verlies de realiteit echter niet uit het oog en werk de verkoper niet tegen je in het harnas door alleen maar negatieve aspecten van de auto te benoemen. Wees ook niet bang om complimenten te maken. Je wilt tenslotte misschien de auto kopen en daarmee win je sympathie. Als de onderhandeling na een reëel bod vastloopt, laat dan je nummer achter en neem vriendelijk afscheid. Een andere manier om de onderhandeling jouw kant op te laten vallen is (in het geval van particulieren en handelaren) het op zak hebben van contant geld. Hiermee kun je een verkoper soms toch over de streep trekken.

6. Leg de aankoop vast

Als je eenmaal tot de aankoop overgaat, is het wel zo verstandig om alles zo goed mogelijk, en zwart-op-wit, vast te leggen. Neem daarom de koopovereenkomst en de kwitantie voor betaling mee naar de aankoop.
Klik hier voor nog veel meer tips bij het kopen (en verkopen) van een auto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam