Tips bij het kopen van een kleine auto

Voor veel mensen is een stadsauto of compacte auto de ideale oplossing. Lekker klein, betaalbaar, zuinig. Maar waar moet je op letten bij het kopen van zo’n auto? Lees onze aankooptips.

In het kort:

Grootte: Er is nog best wat verschil in grootte tussen de verschillende kleine modellen. Kijk wat praktisch is voor jou. Veiligheid: Een kleine auto moet zich goed staande kunnen houden in het verkeer. Kijk naar botsproefscores, ABS, ESP, airbags, en eventueel een automatisch noodremsysteem. Kosten: Ga voor de grootste besparing voor een kleine motor en een lichte auto voor weinig wegenbelasting. Ruimte: Kleine auto’s hebben soms verrassend veel ruimte, en kunnen vijf portieren hebben. Vergelijk dus goed. Vermogen: Vermogen is misschien geen topprioriteit bij kleine auto’s, maar het ene kleintje is beduidend vlotter dan de andere.

1. Hoe klein moet-ie zijn?

Een belangrijk kenmerk van een kleine auto is dat hij lekker compact en wendbaar is. Maar er is nog best wat verschil in grootte. Enerzijds zijn er de allerkleinste stadsauto’s, zoals de Toyota Aygo, Renault Twingo en Volkswagen Up!, en anderzijds de auto’s uit de compacte klasse, zoals de Ford Fiesta, Skoda Fabia en Seat Ibiza, die ondanks hun wat grotere formaat nog steeds erg praktisch zijn. Wat past bij jou? Bedenk dus vooraf goed naar wat voor formaat auto je op zoek bent en waarom, en probeer zo nodig verschillende formaten uit. Wat vind je zelf prettig rijden? Parkeer je meestal op krappe plekken? Hoeveel interieurruimte heb je doorgaans nodig (wie en wat neem je mee)? Heb je misschien liever iets ‘meer auto’ voor de momenten dat je op de snelweg zit? En, misschien ook niet onbelangrijk, hoeveel heb je te besteden? Dit speelt allemaal mee bij de keuze voor het formaat van een auto.

2. Veiligheid

In principe kan een kleine auto tegenwoordig net zo veilig zijn als een grote, maar de kans dat je over het hoofd wordt gezien, of van de weg wordt gedrukt door een uit de kluiten gewassen SUV of bestelbus is natuurlijk wel wat groter in een klein voertuig. Dan is het wel zo fijn dat de kooiconstructie en kreukelzones hun werk goed doen, dat er airbags op de juiste plekken zitten, en de auto, als het even kan, ABS (Anti Blokkeer Systeem) en ESP (Elektronisch Stabiliteits Programma) heeft. Onderzoek veiligheidsopties Nieuwe kleine auto’s beschikken doorgaans over de belangrijkste veiligheidstoepassingen - en soms ook handige opties als een noodremsysteem (om automatisch te kunnen afremmen of stoppen bij een dreigende aanrijding) - maar bij occasions van vele jaren oud is dit geen vanzelfsprekendheid. Informeer daarom naar dit soort kenmerken bij de verkoper of probeer het online te achterhalen. Bekijk testresultaten Het is verstandig om de sterrenbeoordeling van EuroNCAP te bekijken, een pan-Europese organisatie die zich bezighoudt met botsproeven. Zoek dan op de exacte jaargang van jouw model, want dat kan zomaar een ster (of twee) schelen. Streef naar een minimum van vier (uit vijf) sterren.

3. Wat mag het kosten?

Een voordeel van een kleine auto is dat hij – meestal – goed te betalen is. Met een nieuwprijs van rond de 10.000 euro, en soms zelfs een stuk minder, is een kleine auto een goede optie voor een kleine beurs. (En kijk je naar occasions, dan wordt het natuurlijk nog aantrekkelijker.) Verbruik Ook de verbruikscijfers zijn meestal erg vriendelijk, met kleine en zuinige motoren. De steeds populairder wordende 1.0-liter motoren, die klein zijn maar vaak nog goed vooruit komen, zijn wat dat betreft een prima keuze. Verzekering en wegenbelasting De aanschafprijs kan aantrekkelijk zijn, maar kijk bij het vergelijken van verschillende modellen ook zeker naar de kosten van de wegenbelasting en de autoverzekering, aangezien hier nog wel wat verschil tussen kan zitten. Zo zijn kleinere, lichtere auto's goedkoper in de wegenbelasting. Basisuitrusting genoeg? Hoe aantrekkelijk sommige vanafprijzen van nieuwe modellen ook zijn, probeer je hier niet teveel op blind te staren. Deze prijzen zijn namelijk vaak verbonden aan een kale basisuitrusting, waar weinig mensen genoeg aan hebben. Ook hierbij is het goed om te blijven vergelijken. Zo kan de instapuitvoering van een premium model – zoals een Mini of een Audi A1 – een stuk kariger zijn dan die van een wat ‘simpeler’ merk, wat het prijsverschil een stuk hoger doet uitkomen. Kijk dus, ook bij het zoeken naar occasions, steeds goed wat er allemaal voor opties op de auto zitten en hoe dit zich verhoudt tot de vraagprijs.

4. Ruimte

Ruimte is misschien niet een aandachtspunt dat hoog op de lijst staat bij kopers van een kleine auto. Toch zal het je verbazen hoeveel ruimte sommige fabrikanten tevoorschijn weten te toveren in hun kleine modellen en loont het dus om de beschikbare ruimte als vergelijkingspunt mee te nemen. Door handige omklapsystemen voor de achterbank en slimme indelingen van dashboard en opbergvakken, kan er overal ruimte bespaard worden. Verder is het, als er eens passagiers achterin zitten, wel zo praktisch als de auto vijf portieren heeft in plaats van drie. Nog niet zo lang geleden was dit ondenkbaar bij de allerkleinste auto’s, maar nu is het bij veel modellen een reële optie.

5. Vermogen: hoeveel heb je nodig?

Kleine auto’s zullen hoe dan ook ergens wat inleveren op grotere modellen. Ruimte is zo’n punt. Vermogen is een ander. Een kleine auto komt het beste tot zijn recht in de stad, en mogelijk op provinciale wegen, waar de maximum snelheden niet zo hoog zijn. Anders wordt het wanneer de snelweg wordt opgezocht. Hier zijn veel kleine auto's gewoon niet zo goed op ingesteld, met hun kleine, lichte motoren. Snel inhalen, helemaal met passagiers of veel bagage achterin, zit er doorgaans niet in en lang op hoge snelheden rijden kan gepaard gaan met rumoer, een lichtelijk trillend stuur en gewoon minder comfort dan bij de grote jongens. Toch valt er ook hier nog best wat te kiezen, en hebben verschillende auto’s uit de compacte klasse nog aardig wat vermogen, soms met bijvoorbeeld een turbo als extra hulpmiddel. Maakt de acceleratie je weinig uit, of ben je niet veel op de snelweg en dan vooral op de rechterbaan, kies dan gerust voor een lichte, zuinige en voordelige motor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam