Aankooptips occasions: Seat Ibiza, derde generatie (2002-2008) [VIDEO]

De derde generatie Seat Ibiza is ontworpen door designer Walter de’Silva en ziet er, ondanks zijn leeftijd, nog redelijk modern uit. Deze generatie Ibiza werd geïntroduceerd in 2002 en kreeg in 2006 een facelift, waarmee de auto een veel frissere uitstraling kreeg. Onder andere in de bumper, koplampen en de achterlichten werden subtiele veranderingen doorgevoerd.

Motoren

Op het gebied van motoren was er meer dan genoeg keuze. Variërend van 54 tot 180 pk voor de benzine versies en van 70 tot 160 pk voor de Ibiza's die op diesel reden. Sportieve modellen waren de Cupra en FR-versies. Deze waren met zowel diesel- als benzinemotoren verkijgbaar.

Techniek

Deze generatie Seat Ibiza heeft veel gemeen met de vierde generatie van de Volkswagen Polo, met name in technisch opzicht. De modellen, beide onderdeel van de Volkswagen Groep (VAG), gebruiken bijvoorbeeld dezelfde bodemplaat.

Aanbod op Marktplaats

Er is met 550 Ibiza's genoeg aanbod op Marktplaats. Twintig procent heeft een dieselmotor en bijna alle modellen zijn handgeschakeld. Automaten waren wel verkrijgbaar maar zijn in zeer geringe aantallen geleverd. Op dit moment zijn slechts twaalf van de aangeboden exemplaren voorzien van een automatische versnellingsbak.

Prijzen

Prijzen variëren enorm bij deze generatie Ibiza. Mede door het aantal jaren waarin hij leverbaar was, verschilt de staat waarin de auto's in verkeren nogal. Prijzen beginnen rond de 1.000 euro en gaan tot ongeveer 12.500 euro voor exemplaren uit de laatste bouwjaren met weinig kilometers en een rijke uitrusting. Mooie exemplaren van de FR- of Cupra-uitvoering zijn populair en dus ook zeer snel verkocht. Voor deze versies geldt bovendien dat het aanbod niet ruim is en het lastig is om een net exemplaar te vinden.

Pluspunten

• Stuurt precies • Betrouwbaar • Minder populair dan de vierde generatie Polo (waar de techniek mee gedeeld wordt) en hierdoor dus goedkoper. Bekijk hieronder de uitgebreide review: https://www.youtube.com/watch?v=EUgLqCNTaEE

Aandachtspunten

• De vering aan de voorzijde kan kraken en piepjes veroorzaken. • De plastic kettingspanners voor de distributieriem bij de 1.4 en 1.6 16V moeten elke vier jaar vervangen worden. • De 1.2 driecilinders kunnen problemen ondervinden van de EGR-klep (zorgt voor uitlaatgasrecirculatie en vermindering van NOx-uitstoot). Deze zorgt soms voor storingen, wat kan resulteren in het inhouden van de motor en foutmeldingen op het dashboard. • Het gebeurt normaal gesproken zelden maar bij de 1.2 driecilinder benzinemotoren willen de distributiekettingen wel eens knappen, wat ernstige schade kan opleveren. Om dit te voorkomen zijn tijdige oliewissels en onderhoud bij deze motoren extra belangrijk. Zorg dus dat dit gecontroleerd wordt voor de aankoop. • De kettingspanners uit de 1.2 uit bouwjaar 2002/2003 zijn niet altijd goed. Mocht de motor onregelmatig lopen dan kan dit komen door een opgerekte distributieketting. Een bezoekje aan de garage is dan op zijn plaats. • Vroege exemplaren hebben nog wel eens last van elektronische problemen zoals ramen die niet meer goed opengaan, deuren die op slot blijven zitten en brandende achterlichten die niet uitgaan. Mocht je een ouder exemplaar op het oog hebben, controleer dit dan zeker. • Door vochtopsluiting van kortsluiting ontstaan in de zekeringkast bij de 1.8T. Een gevolg kan zijn dat de koeling stopt, wat leidt tot schade. Het vervangen van de zekeringkast vervangen en het inspuiten met vochtwerend middel (of bijvoorbeeld WD40) kan dit oplossen. • Controleer of alle tellers, zoals de toerenteller en snelheidsmeter, goed functioneren tijdens het rijden. • Voor de 1.2 driecilinder van 2002 is een terugroepactie geweest voor het vervangen van de krukaskeerring. Controleer of dit gedaan is. • Een andere terugroepactie vond plaats voor de injectoren van de 2.0 TDI van 2006 – 2009. Ga dus ook na of deze vernieuwd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam