Aankooptips occasions: Skoda Octavia II (2004-2013)

De tweede generatie Skoda Octavia loste in 2004 de eerste versie af en is tot 2013 geproduceerd. Het 4,57 m lange model is technisch gebaseerd op de Volkswagen Golf V. Kopers konden kiezen uit twee carrosserievarianten: een vijfdeurs hatchback of een vijfdeurs stationwagon genaamd Octavia Combi. In 2009 kreeg het model een facelift. Vanaf dat moment is de optielijst verrijkt met onder meer actieve xenon koplampen (die in de bocht meesturen). Het motorenaanbod van de Skoda Octavia bestond uit viercilinder benzinemotoren met vermogens beginnend bij 75 pk en oplopend tot 200 pk voor het topmodel, de Skoda Octavia RS. Het dieselaanbod reikte van 105 tot 170 pk, met de meeste paardenkrachten gereserveerd voor de Octavia TDI RS.

Aandrijfriem

De 102 pk sterke 1,6-liter benzinemotor zal voor de meeste automobilisten al voldoende zijn. Het gemiddeld gebruik komt daarmee in alledaags verkeer uit op 7,5 tot 8 l/100 km. Zuiniger en ook pittiger is de 1.9 TDI met 105 pk. Die neemt al genoegen met gemiddeld 6 l/100 km. De 2.0 TDI drinkt ongeveer 0,5 l/100 km meer, maar die stelt zijn bestuurder dan ook 140 pk beschikbaar. Let voor aankoop op of de motoren tijdig een nieuwe aandrijfriem hebben gehad.

Veiligheid

De veiligheidsuitrusting van de Skoda Octavia bestond uit onder meer twee airbags voor, zij-airbags en ABS. Hoofdairbags en het anti-slipsysteem ESP waren tegen meerprijs te bestellen. Bij de botsproeven van EuroNCAP haalde de Octavia vier van de vijf sterren.

Zeer betrouwbaar

Als onderdeel van het Volkswagen-concern mag Skoda ruim gebruik maken van de onderdelen van het moederbedrijf. De auto's zitten daarnaast goed in elkaar en de kwaliteit staat dan ook als goed bekend. Mankementen die bij de apk zijn opgevallen zijn kapotte verlichting en verouderde remvloeistof, maar dat laatste is te wijten aan slordigheid van de eigenaar. Interessant is verder dat de betrouwbaarheid zich met het oplopen van de leeftijd van de Octavia steeds verder in positieve zin van het klassengemiddelde onderscheidt. Daaruit valt te concluderen dat de Octavia zeer duurzaam is. De goede prestaties bij de apk komen ook uit de pechgegevens van de wegenwacht naar voren. Daar duikt de Skoda Octavia II steeds in de voorste regionen van de middenklasse op met het oordeel goed tot zeer goed.

Conclusie

De tweede generatie Skoda Octavia valt op het gebied van betrouwbaarheid zeer positief op en biedt ook nog eens voldoende zit- en bagageruimte. Dat is al helemaal het geval bij de stationwagon, de Octavia Combi. Het enige minpunt van de Octavia is eigenlijk het beperkte zicht naar achteren. Het aanbod Skoda Octavia occasions is enorm. Op Marktplaats staan ruim 500 exemplaren van de tweede generatie te koop. Prijzen starten momenteel rond de 3.000 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam