Aankooptips occasions: Volkswagen Passat B6 (2005-2010)

De nieuwe, achtste generatie Volkswagen Passat is onlangs gekroond tot Auto van het Jaar 2014. Omdat veel Marktplaats-bezoekers ongetwijfeld liever de eerste jaren van forse afschrijving aan anderen overlaten, zetten we deze keer in Aankooptips een van zijn voorgangers in de schijnwerpers. De tussen 2005 en 2010 gebouwde zesde generatie Volkswagen Passat, ook wel Passat B6 genoemd, was weliswaar een nieuw ontwikkeld model, maar Volkswagen gebruikte voor een groot deel bestaande technologie. De zesde Passat was dan ook het product van Volkswagens zogenaamde platformstrategie waarbij verschillende onderdelen en technische componenten tussen modellen van de Volkswagen Groep (waartoe ook Audi, Seat en Skoda behoren) werden uitgewisseld. Zo is deze Passat B6 gebaseerd op het onderstel - en gebruikt hij motoren van - de Volkswagen Golf V. Dit in tegenstelling tot zijn voorganger die gebaseerd was op de Audi A4.

Veel binnenruimte

Vanwege deze verandering wijzigde de configuratie van de destijds nieuwe Passat van in lengterichting geplaatste motoren naar dwarsgeplaatste motoren. Dat was een zegen voor de hoeveelheid binnenruimte, waardoor hij al snel populair werd als zakelijk vervoermiddel en als familie-auto. Vooral in het geval van de stationwagon (Passat Variant) profiteer je hiervan met een 1.700 liter grote bagageruimte. Groter dan dat van een op dit gebied toch niet onbemiddelde concurrent als de Ford Mondeo stationwagon.

Veilig

Volkswagen heeft de zesde generatie Passat geleverd als vierdeurs sedan en als vijfdeurs stationwagon. De afwerking van zowel de carrosserie als het interieur is zeer goed en de binnenin gebruikte materialen zijn berekend op intensief gebruik. Dankzij de volledig verzinkte carrosserie is de roestduivel bij dit model dan ook ver weg. De veiligheidsuitrusting is met ABS, het anti-slipsysteem ESP en airbags rondom zeer volledig. Tijdens botsproeven werd het model door de onafhankelijke veiligheidsorganisatie EuroNCAP beloond met de maximale score van vijf sterren.

Ruime keuze uit motoren

Het motorenaanbod van de Passat is buitengewoon omvangrijk. Er zijn viercilinder benzinemotoren (102 tot 200 pk) en een zescilinder met 250 pk. Bovendien arriveerde in 2008 nog een sportief topmodel, de Volkswagen Passat R36 (300 pk). Vanwege het vele zakelijke gebruik is het grootste deel van de Passats echter voorzien van een dieselmotor (met vermogens uiteenlopend van 105 tot 170 pk). De Volkswagen Passat BlueMotion neemt in dit aanbod een bijzondere positie in. Door wijzigingen aan de motor, de aerodynamica en de banden presteert deze 110 pk sterke diesel ook goed op het gebied van zuinigheid: het gemiddeld verbruik bedraagt minder dan 6 l/100 km.

Zeer betrouwbaar

Zowel uit de apk-statistieken als de gegevens van de wegenwacht komt de Passat B6 als zeer betrouwbaar naar voren. Slechts elektronicaproblemen zorgen af en toe voor nukkige motoren en hulpaggregaten, zoals de startmotor, die het af laten weten. De wegenwacht is iets vaker dan gemiddeld gescheurde cilinderkoppen tegengekomen bij dieselmotoren en ook versleten aandrijfassen zijn een punt van aandacht.

Conclusie

De Volkswagen Passat B6 is een comfortabele auto met veel binnenruimte, een goed veiligheidsniveau, een ruim motorenaanbod en een hoog afwerkingsniveau. Punten om bij aanschaf op te letten zijn de elektronica en de aandrijfassen. Op Marktplaats staan momenteel 750 exemplaren van deze Volkswagen Passat te koop. Prijzen starten iets onder de 3.000 euro. wk 13 VW Passat achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam