Dames en heren, start uw motoren. En… actie! (klassieke film- en tv-auto’s)

Auto's en film lijken voor elkaar gemaakt. Auto's zijn ideale middelen om de kijker met beweging en geluid te overrompelen. Heftige achtervolgingen, botsingen en explosies, ronkende en door het beeld flitsende sportwagens: er is al heel wat op het witte doek en in tv-series voorbijgekomen waar het hart sneller van gaat kloppen. Zo hebben we in 2014 hebben kunnen genieten van een Chevrolet Camaro Z28 in '22 Jump Street', een Ford Mustang en een Koenigsegg Agera R in 'Need for Speed', en een Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse in 'Transformers: Age of Extinction'. Mooi spul, zeker, maar niet alle filmauto's zijn tijdloos. Vanaf nu iedere week een selectie van enkele onuitwisbare film- en tv-auto's in het Marktplaats Autojournaal.

DeLorean DMC-12 ('Back to the Future')

De Lorean “Als je een tijdmachine in een auto bouwt, waarom dan niet met wat stijl!” verklaarde Dr. Emmet Brown (Christopher Lloyd) in de tijdreisfilm ‘Back to the Future’ toen Marty McFly (Michael J. Fox) net had kennisgemaakt met de DeLorean. Stijlvol is de sportwagen zeker, met zijn karakteristieke roestvrijstalen carrosserie en vleugeldeuren. De uit 1981 stammende auto, die nog is voltooid door Lotus, bereikte niet de sportieve prestaties die bedenker John DeLorean voor ogen had, maar het blijft een zeer bijzondere auto. Elektrisch “to the future”? Door verschillende tegenslagen is De DMC-12 helaas niet lang in productie geweest, maar er is zowaar sprake van een wederopstanding. Er is een conceptversie gebouwd van een elektrische DMC-12 - nieuwe DeLorean-eigenaar Stephen Wynne zegt geïnspireerd te zijn door de Tesla Roadster - compleet met geïntegreerde navigatie en iPod-aansluiting. Helemaal van deze tijd dus, en nu wél met de hoeveelheid pk's die je verwacht bij een volbloed sportwagen. Het is alleen de vraag of de auto er nog gaat komen: hij stond gepland voor 2013, maar de elektrische DeLoreans rijden nog steeds niet rond. Terwijl we wachten kan er in ieder geval nog naar originele DMC-12's gezocht worden, die op Marktplaats nog wel eens opduiken.  

Ferrari Testarossa ('Miami Vice')

Testarossa'Miami Vice' was één van de meest invloedrijke tv-series ooit; met hippe outfits, populaire muziek, beeldschone vrouwen, en, niet in de laatste plaats: waanzinnige sportauto’s. Undercoveragent Sonny Crockett (Don Johnson) reed in het begin in een replica van een zwarte Ferrari Daytona Spyder, maar omdat Ferrari hier bezwaar tegen maakte, verruilde Crockett de wagen voor een echte Ferrari Testarossa. Ferrari stelde zelf een witte uitvoering voor, zodat de auto ook 's avonds goed zou opvallen. Slimme zet. Iconisch Bij daglicht maakt het weinig uit welke kleur de Ferrari Testarossa heeft: opvallen doet hij in ieder geval. Deze sportwagen uit 1984 is voorzien van een twaalfcilindermotor en is een icoon van de jaren tachtig geworden. Natuurlijk door zijn rol in 'Miami Vice', maar ook vanwege de karakteristieke luchtsleuven in de deuren en de voor Ferrari unieke, hoekige achterlichten, die de auto een geheel eigen uitstraling geven. Nieuwe exemplaren zijn al lange tijd niet meer te koop, maar een tweedehands Ferrari Testarossa is zo af en toe nog wel op de kop te tikken. Verwacht wel alsnog zo'n halve ton op tafel te moeten leggen. Maar dan heb je ook een absolute droomauto in bezit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam