Zurück in die Heimat: het vervolg

Openingsfoto Twee keer bezat ik een klassieke Mercedes stationwagon. Vorig jaar werden ze allebei meegenomen door dezelfde Duitser voor 4.000 en 6.000 euro. Op Mobile.de (Duitse advertentiesite) kwam ik ze laatst weer tegen. Het was even schrikken, want je raadt nooit welk bedrag de nieuwe eigenaar aan de auto’s heeft gehangen… Het hebben van een oldtimer op benzine van zo’n dertig jaar oud is na het afschaffen van de MRB-vrijstelling in Nederland niet meer zo interessant. Naast een hoge rekening aan de benzinepomp mogen we nu ook volle belasting betalen (tenzij we de auto ’s winters stallen). Ik had twee keer een Mercedes-Benz W123 230TE en eind september nam een Duitser ze allebei tegelijk mee terug naar die Heimat. Ik schreef er twee blogs over (deel 1, deel 2).

Winst gemaakt

De man kocht de grijze Benz voor 6.000 euro. Goed geld, dacht ik, want amper tien maanden eerder had ik er slechts 4.500 euro voor afgetikt. Een leuke tijd in een mooie stationwagon leverde me dus opeens 1.500 euro op. De witte ging weg voor 4.000. Die had ik in 2011 aangeschaft voor 6.950, maar er zat nu aardig wat roest op, er stond 60.000 km extra op de klok en er waren wat kleine technische mankementjes ontstaan. Ook die 4.000 leek dus een prima bedrag.

Dubbele prijzen

W123s

Vertrokken uit Nederland voor 10.000 euro, in Duitsland te koop voor bijna 21.000 euro. Wow.

De grijze kwam ik na het vertrek uit Nederland al snel tegen op Mobile.de. Hij stond bij een Volvo-dealer en had nog steeds een kleurverschil (deur iets donkerder: dat was mij een doorn in het oog). Der Klassiker moest nu een, hou je vast, 11.950 euro opleveren. Bijna het dubbele dus! Ik schrok ervan, maar toen kwam de witte online. Die staat bij dezelfde dealer voor een prijs van maar liefst 8.990! Meer dan twee keer zoveel inderdaad. En tja: ook aan de witte was ogenschijnlijk weinig vervangen.

Snel verkocht

Duurste

Dit is de duurste die er nu te koop staat, maar dan heb je wel een bijna nieuw (43.000 km) exemplaar.

Zijn de prijzen absurd hoog? Het lijkt mee te vallen. De vraagprijzen voor dit type auto hebben in het afgelopen jaar een enorme vlucht genomen bij onze Oosterburen. Ze staan ook op Mobile.de voor meer dan dertig mille! En daarbij: de grijze was na enkele weken en zónder prijsverlaging verkocht. Een verklaring kan zijn dat zowat alle exemplaren van de W123-serie inmiddels dertig jaar of ouder zijn. En dat betekent in Duitsland (nog wel) dat je voordelig kunt rijden. Waar bij ons bezitters van auto's ouder dan 40 jaar belastingtechnische voordelen genieten, is dit bij onze oosterburen al het geval als de auto's 30 jaar oud zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam