SUV’s van Porsche, Dacia en Kia op de IAA

Het lijkt wel alsof steeds meer mensen een SUV of crossover rijden. Ook in Frankfurt tonen enkele merken nieuwe of vernieuwde versies van deze hoge modellen met een ruig uiterlijk. --------- Bekijk alle tweedehands SUV's op Marktplaats ---------

Porsche Cayenne

Nog maar twintig jaar geleden kon geen Porsche-adept zich er iets bij voorstellen, maar inmiddels is het (sport)automerk al toe aan de derde generatie van zijn grootste SUV, de Cayenne (zie ook openingsfoto). Hoewel het geëvolueerde uiterlijk anders zou kunnen doen vermoeden, is de derde Cayenne toch geheel nieuw ontwikkeld. De wielbasis is iets korter dan die van de Audi Q7 en Bentley Bentayga, waaraan de Cayenne verwant is, maar gelijk aan die van de volgend jaar te introduceren Volkswagen Touareg. De uit aluminium opgetrokken carrosserie is 6,3 cm langer dan die van het uitgaande model. Het infotainment-systeem van de Cayenne, dat onder meer bestaat uit een 12,3 inch groot touchscreen, is overgenomen van de Panamera. Het nieuwe model staat vanaf december in de showrooms, allereerst met twee V6-motoren (een turbo en een bi-turbo, de Cayenne S) met vermogens van 340 en 440 pk. Porsche haalt komende dinsdag in Frankfurt pas het doek van het topmodel, de Cayenne Turbo. Verder komt er een benzine-hybride. Porsche heeft nog niet besloten of er ook weer een diesel komt.

Dacia Duster

Renault's budgetmerk Dacia heeft garen gespind met de eerste Dacia Duster (sinds 2010). Wereldwijd kozen één miljoen kopers met hun nuchtere verstand voor de compacte, gunstig geprijsde SUV. In ons land lieten 8.000 kopers concurrenten als de Skoda Yeti, de Suzuki SX4 S-Cross en de Jeep Renegade links liggen. Met het nieuwe model hoopt het merk dit succes te overtreffen. Dacia heeft waarschijnlijk daarom besloten niet al te ver van het voorgaande ontwerp af te wijken. Het design heeft een stoerder uiterlijk, hij staat op één inch grotere wielen (nu 17 inch) en is standaard voorzien van led-dagrijverlichting. Dacia heeft tot de onthulling komende week alleen nog foto's vrijgegeven, maar reken op een nieuwe 1,2 liter benzinemotor en een eveneens nieuwe 1.6 dCi met 130 pk. Of de geruchten over een op handen zijnde Dacia Grand Duster (20 cm langer, plaats voor zeven) waar zijn, valt te bezien, want de meningen daarover lopen uiteen.

Kia Sorento

De in 2015 geïntroduceerde derde generatie van de Sorento is het vlaggenschip van de SUV-serie van Kia. In Frankfurt tonen de Koreanen het facelift-model dat herkenbaar is aan nieuwe voor- en achterbumpers, een gewijzigde grille en nieuwe koplampen en achterlichten, voorzien van led-techniek. Kia is niet over één nacht ijs gegaan: binnenin is de gefacelifte Sorento herkenbaar aan een ander stuur, een nieuw instrumentenpaneel en gewijzigde bediening voor de ventilatie/klimaatcontrole. En op technisch gebied is de zestraps automaat vervangen door een nieuw ontwikkeld exemplaar met acht versnellingen, waarmee de Sorento zuiniger moet zijn. Aan de veiligheidsvoorzieningen voegt Kia verder een systeem toe dat waarschuwt tegen vermoeidheid, een spoorassistent en een grootlicht-assistent. Het laatste kwartaal van dit jaar staat de vernieuwde Sorento bij de dealers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam