Rijd jij in de World Car of the Year?

Op de New York International Car Show worden binnenkort de prestigieuze World Car of the Year awards uitgereikt. Van de 23 genomineerde auto's maken er nog maar tien kans op de titel. Benieuwd of jouw auto tot de kanshebbers behoort?

Prijs/kwaliteitsverhouding

De World Car of the Year (WCOTY) awards moet je niet verwarren met de Car of the Year verkiezing, die al sinds 1964 bestaat. De eerste is een mondiale verkiezing en de tweede een Europese. Om kans te maken op de WCOTY-titel moet een auto in minstens vijf landen, verspreid over tenminste twee continenten, te koop zijn én niet langer dan twaalf maanden vóór de verkiezing op de markt gebracht zijn. Autojournalisten van over de hele wereld selecteren en keuren de auto's op zaken als design, comfort, prestaties, veiligheid en verbruik. Voor Nederland zit Henny Hemmes in de jury en zij bepaalde mede een eerste lijst van 23 genomineerde auto's. Daar zijn er nu nog tien van over.
Winnaar 2015: de Mercedes C-Klasse. Met vierde van links het Nederlandse jurylid Henny Hemmes.

Winnaar 2015: de Mercedes C-Klasse. Met vierde van links het Nederlandse jurylid Henny Hemmes.

Kanshebbers

Okay, we zullen je niet langer in spanning houden. De tien auto's die kans maken op de titel World Car of the Year zijn (op alfabetische volgorde): − Audi A4 Sedan / Audi A4 Avant − BMW X1 − Hyundai Tucson − Jaguar XE − Land Rover Discovery Sport − Mazda CX-3 − Mazda MX-5 − Mercedes GLC-klasse − Skoda Superb − Toyota Prius
Mazda is met deze CX-3 én met de MX-5 liefst twee keer genomineerd.

Mazda is met deze CX-3 én met de MX-5 liefst twee keer genomineerd.

Geen Fransen en Italianen

Opvallend is dat er twee Mazda's bij de laatste tien zitten. Ook valt op dat er geen enkele Franse of Italiaanse auto van de partij is. En in de andere categorieën wordt het er voor de fabrikanten uit die landen niet beter op. In de strijd om de Luxury, Performance en Green Car of the Year is er enkel plek voor Duitsers, Japanners, een Amerikaan, een Brit en een Zweed. In de aparte categorie voor beste design dan? Nee, ook hier weer geen Fransen of Italianen. De titel World Car Design of the Year gaat naar de Cadillac CT6, Mazda CX-3, Mazda MX-5, Jaguar XE of Land Rover Discovery Sport.
In de klasse van de Performance Cars behoort de Audi R8 tot de kanshebbers.

In de klasse van de Performance Cars behoort de Audi R8 tot de kanshebbers.

Vorige winnaars

En, zit jouw auto bij de kanshebbers? Dan heb je een goede keuze gemaakt. Alle finalisten hebben namelijk sowieso een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Hetzelfde kan natuurlijk gezegd worden van de afgelopen winnaars en die kun je nu perfect tweedehands aanschaffen. De Nissan Leaf, Volkswagen up!, Volkswagen Golf, Audi A3 en de Mercedes C-Klasse waren de laatste vijf auto's die met de eer streken. De winnaars van dit jaar worden op 24 maart tijdens de New York International Auto Show bekendgemaakt.
De Nissan Leaf, winnaar in 2011, is nu een perfecte occasion.

De Nissan Leaf, winnaar in 2011, is nu een perfecte occasion.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam