Techno Classica Essen: de grootste klassiekerbeurs ter wereld

Twee Fiats 500 die op de Techno Classica van 2015 te zien waren.
Liefhebbers van bijzondere en kostbare auto's uit het (recente) verleden kunnen vanaf donderdag 6 (preview- en persdag) t/m zondag 10 april hun hart ophalen. Dan vindt, op slechts twee uur rijden van Utrecht, de Techno Classica Essen plaats, de grootste klassiekerbeurs ter wereld. De autobeurs in het Ruhrgebied is al sinds de oprichting in 1989 toonaangevend in de klassiekerwereld. Voor we een voorproefje op de auto's nemen die te zien zijn, smijten we even met wat indrukwekkende getallen: – 190.000 bezoekers in 2015 – Meer dan 2.500 verzamelwaardige klassiekers staan te koop verspreid over 20 hallen. – 1.250 standhouders uit meer dan 30 landen.

Mobiel erfgoed

Gezien de toenemende populariteit van klassiekers hechten ook autofabrikanten steeds meer waarde aan hun mobiele erfgoed. Gerenommeerde merken als Porsche, BMW, Mercedes en Audi hebben om deze reden al jaren eigen afdelingen die zich volledig toeleggen op het restaureren van klassiekers en het met raad en daad bijstaan van eigenaren van bijzondere tweedehands auto's op leeftijd. Deze merken en nog 22 andere – waaronder Ford, Maserati, Alfa Romeo, Ferrari, Land Rover en Jaguar – zijn in Essen dan ook aanwezig, meestal met eigen fabrieksstands, waar zij hun mooiste klassieke auto's tentoonstellen. Naast de vele fabrieksstands en de bij handelaren te koop staande auto's, kunnen bezoekers op een van de vele andere stands op zoek naar folders, boeken, modelauto's, kleding en andere automobilia om de zucht naar hun hobby te bevredigen.
Van rechts naar links: een Jaguar E-Type Convertible, een Ferrari 512 BB en de kont van een Mercedes SL. Welke auto's herken je nog meer?

Van rechts naar links: een Jaguar E-Type Convertible, een Ferrari 512 BB en de kont van een Mercedes SL. Welke auto's herken je nog meer?

Mille Miglia

Op grote klassiekerbeurzen staat vaak een thema centraal. In Essen is dat deze keer de Mille Miglia (1.000 Romeinse mijl), de zwaarste straatrace van na de Tweede Wereldoorlog. Hierin verschenen van 1927 tot 1957 beroemde merken als Alfa Romeo, Lancia, Ferrari, Mercedes en BMW, en legendarische coureurs (Tazio Nuvolari, Stirling Moss en Juan Manuel Fangio) aan de start. In Essen is een speciale stand aan de legendarische race gewijd waarbij het publiek enkele van de bijzondere raceauto's uit die tijd van dichtbij kan zien. De herinnering aan de Mille Miglia wordt in Italië sinds 1982 levend gehouden door de race vrijwel jaarlijks te organiseren. Dat gebeurt met geschiedkundig juiste auto's, want de deelnemende bolides moeten van voor bouwjaar 1958 zijn.

Eenmaal, andermaal, verkocht!

Een ander spectaculair onderdeel van de klassiekerbeurs in Essen is de veiling die Coys zaterdag 9 april organiseert. Hier komen 130 bijzondere auto's van Jaguar, Lancia, Mercedes, BMW, Porsche en Ferrari onder de hamer. Ook merken die we minder op grote internationale veilingen zien, zoals Citroën, Toyota, Fiat en MG komen zaterdag voorbij. De klassiekerwereld volgt het vallen van de hamer met spanning om te zien of de prijzen hun stijgende lijn voortzetten.
Met de klok mee: een Maserati 3500 GT, Lamborghini Countach, Ferrari Dino, DeTomaso Mangusta, Ford Mustang, Ferrari Testarossa en een Porsche 911. Daarnaast raken we de kluts even kwijt: een bekende Italiaan, een Engelsman of toch een obscure Italiaan uit het verleden?

Met de klok mee: een Maserati 3500 GT, Lamborghini Countach, Ferrari Dino, DeTomaso Mangusta, Ford Mustang, Ferrari Testarossa en een Porsche 911. Daarnaast raken we de kluts even kwijt: een bekende Italiaan, een Engelsman of toch een obscure Italiaan uit het verleden (Iso, Bizzarrini)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam