Tips bij het kopen van een seniorenauto

Niet alle oude(re) bestuurders hebben behoefte aan dezelfde eigenschappen van een auto. Bovendien is de kans groot dat deze doelgroep al verschillende keren een auto heeft aangeschaft en dus goed weet wat daarbij komt kijken. Toch kan het geen kwaad om stil te staan bij verschillende auto-eigenschappen die juist op latere leeftijd belangrijk kunnen worden.

In het kort:

Hoge zitpositie: auto’s met een hogere instap en zitpositie zijn prettig voor het overzicht: kijk naar MPV’s en SUV’s. Gebruiksvriendelijkheid: Let op de overzichtelijkheid van het dashboard en hoe makkelijk de bediening van bijvoorbeeld een touchscreen is. Comfort: Rijd de auto comfortabel, zonder dat u iedere hobbel voelt? Kunt u overal makkelijk bij, en is de stoel goed instelbaar? Biedt de stoel voldoende steun? Veiligheid: Let op botsproefscores, ABS, ESP, parkeersensoren, achteruitrijcamera’s en eventueel een automatisch noodremsysteem en een rijbaanassistent.  

1. Hoog en praktisch

Er is een duidelijke trend waarneembaar de laatste jaren en dit is goed nieuws voor de oudere autorijder: zogenaamde MPV’s (Multi Purpose Vehicles; ook wel ruimtewagens genoemd) en SUV’s (Sports Utility Vehicles; ruime, robuuste auto’s) worden steeds populairder. Hoewel de hippe SUV’s van tegenwoordig vaak crossovers zijn die vooral uiterlijke overeenkomsten hebben met stoere terreinwagens, is een voordeel wel dat ze een hoge zitpositie hebben, wat het in- en uitstappen een stuk makkelijker maakt en een goed (over)zicht op de weg biedt. Dit geldt ook voor MPV’s, die speciaal zijn ingericht op praktisch personenvervoer en meestal minder brandstof verbruiken dan SUV’s. Je hebt SUV’s en MPV’s in verschillende formaten; niet alleen ruim en imposant, maar ook klein en handzaam.

2. Gebruiksvriendelijkheid

Auto’s worden steeds geavanceerder, maar dat betekent niet dat je overspoeld hoeft te worden met knoppen en schakelaars op de vreemdste plekken of een futuristisch dashboard dat eruitziet als de cockpit van een jumbojet. Het is prettig als de bediening intuïtief is en het dashboard overzichtelijk, zonder al teveel poespas. Mocht het een nieuwe auto of jonge occasion zijn die met een touchscreen is uitgerust, dan hoeft dit niet per se een probleem te zijn. Een touchscreen biedt in theorie juist een heel gebruiksvriendelijke ervaring. Let er dan wel op dat het allemaal makkelijk werkt, met duidelijke, grote tekst en (virtuele) toetsen en dat het systeem snel reageert.

3. Comfort

Oudere bestuurders hechten doorgaans veel waarde aan comfort. Ook in de auto. Let er daarom op dat de stoel overal voldoende steun biedt, ook aan de zijkanten en vooral ook bij de onderrug. Zonder dit laatste kun je snel rugklachten krijgen. Er zit behoorlijk wat verschil tussen stoelen van verschillende automodellen dus vergelijk het comfort hiervan uitgebreid tijdens een proefrit. En mocht er een geschikte auto met stoelverwarming worden aangeboden, dan is dit zeker het overwegen waard. Zorg er vervolgens voor dat alles goed te bereiken en te bedienen is, vanuit de correcte zithouding. Kunt u goed bij het stuur – misschien na hem eerst in hoogte versteld te hebben – en staat de stoel op de juiste hoogte, met goed zicht op de weg? Zo niet, kan de positie van de stoel nog aangepast worden? Tenslotte is het prettig als de auto comfortabel rijdt. Is het onderstel niet te stevig geveerd, waardoor u elke oneffenheid in het wegdek voelt? Meestal valt dit wel mee als u niet voor een uitgesproken sportief model kiest, maar het is goed om ook hier tijdens de proefrit op te letten. Probeer dus verschillende ondergronden te testen tijdens de rit.

4. Veiligheid

Met het verstrijken der jaren, worden zaken als het zicht en reactievermogen minder. Opties als achteruitrijcamera’s, parkeersensoren en andere veiligheidstoepassingen zijn dan bijzonder welkom. Net als het tegenwoordig op duurdere modellen steeds vaker standaard aanwezige ESP (Elektronisch Stabiliteits Programma, voor ondersteuning bij slippen) en ABS (antiblokkeersysteem, tegen het blokkeren van de wielen bij krachtig remmen). Voor nieuwe modellen bestaan er ook veiligheidsopties als een noodremsysteem (om automatisch te kunnen afremmen of stoppen bij een dreigende aanrijding) en een rijbaanassistent, waarbij je een signaal krijgt als je per ongeluk van de rijbaan dreigt te raken. Om een indruk te krijgen van de botsveiligheid van een auto, kun je de resultaten van de botsproeven van EuroNCAP (een pan-Europese veiligheidsorganisatie) nakijken. Ga voor minimaal vier van de vijf sterren.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam