Fiat 124 Spider: de oorsprong

Leuk! Fiat komt weer eens met een cabrio! Hij heet 124 Spider, verwijzend naar de eerste generatie 124 Spider, die bijna vijftig jaar geleden op de markt kwam. Zijn voorganger is eigenlijk de Barchetta, want dat was de laatste echte Fiat-roadster. Aan de andere kant komt de nieuweling voort uit de Mazda MX-5.

Koopje: Barchetta

De laatste keer dat Fiat een echte roadster in het gamma had, was in 2005. In dat jaar ging de Barchetta van de markt die toen tien jaar in productie was. De Barchetta heeft veel liefhebbers met zijn lange, spitse neus en eigenwijs vormgegeven achterlichtunits. De kleine (lengte: 3,92 m) open Fiat was leverbaar met een 1.8 zestienklepper met 130 pk. Tegenwoordig zijn ze tweedehands nog ruimschoots beschikbaar: op het moment van schrijven staan er precies veertig op Marktplaats. Om in een guitige roadster als deze te stappen hoef je echt geen miljonair te zijn. De vraagprijzen variëren tussen de 1.000 en 8.500 euro. Wel hebben de goedkopere exemplaren vaak flink hogere kilometerstanden. En tja: Fiats uit de jaren 90 hebben bepaald niet de sterkste technische reputatie…

Technisch een Mazda MX-5

De nieuwe Fiat heeft een stoer, sportief lijnenspel. Qua verhoudingen lijkt de auto behoorlijk op de nieuwste Mazda MX-5 en dat is geen toeval. Technisch is de nieuwe 124 Spider namelijk gebaseerd op de populaire roadster uit Japan. De gelijkenissen zijn in het interieur goed te zien, afgezien van het grote Fiat-logo op het stuur natuurlijk. Aan de buitenkant heeft de Fiat wel echt een eigen signatuur gekregen. In alle communicatie rondom de nieuwe Fiat heeft het merk het nergens over de samenwerking met Mazda. Wellicht omdat het concern recent een flater sloeg met schaamteloze Chrysler-kopieën met Lancia logo? De 124 heeft genoeg eigen smoel, vinden wij. En een auto uitbrengen met MX-5-verhoudingen: zo schandelijk is dat helemaal niet. Zet voor de grap de populaire BMW Z3 maar eens naast een MX-5 van de eerste generatie!

Het origineel uit 1966

De officiële stamvader van Fiats nieuwste is natuurlijk de Fiat 124 Spider. In het ontwerp hebben de Italianen verwezen naar de geslaagde cabrio uit de zestiger jaren. Zo heeft –ie een zeshoekige grille, net als de oude. De twee ‘bobbels’ op de lange motorkap, power domes genaamd, verwijzen dan weer naar de tweede generatie 124 Spider. Die had om extra ruimte te bieden aan de motor ook een iets uitgebouwde motorkap. Fiat toont de nieuwe roadster voor het eerst aan het publiek op de Los Angeles Auto Show. Rond zomer 2016, als de cabriodakjes weer open kunnen, komt -ie naar Europa. Hij wordt leverbaar met een 1,4 liter turbo met 141 pk. Deze techniek deelt de Fiat dus weer niet met Mazda, want de MX-5 is er alleen met 1,5- en 2,0-liter SkyActiv-motoren (131 en 160 pk).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam