Review: Lexus CT200h [VIDEO]

Met aangescherpte regelgeving omtrent de bijtelling is het zaak dat mensen die nog een auto met slechts 14% bijtelling willen rijden, snel handelen. Vanaf 1 januari 2016 zullen de regels worden aangescherpt en zal de Lexus CT200h naar de 21%-categorie gaan.

Succes mede door lage bijtelling

De Lexus CT200h is een auto die vanaf het begin af aan al verkrijgbaar was met slechts 14% bijtelling. Naast de Toyota Prius (die veel techniek deelt met de CT200h) waren er geen andere auto's beschikbaar met 14% bijtelling. En dat was te merken. Ruim 700 orders had Lexus in 2011 al binnen voor de CT200h, nog voordat er ook maar iemand in gereden had.

Aandrijflijn

De aandrijflijn in de CT200h is eigenlijk dezelfde als die van de Toyota Prius. Dat houdt in dat er een verbrandingsmotor, relatief klein accupakket, elektromotor en een continu variabele transmissie aanwezig zijn. De benzinemotor met 1,8 liter inhoud is relatief groot ten opzichte van andere auto's in deze categorie. Er zijn bij dit blok geen turbo's aanwezig, maar er is wel een speciale Atkinson slag die ervoor zorgt dat de motor nog efficiënter loopt. De benzinemotor levert 99 pk en de elektromotor 82 pk. Doordat de motoren dit maximale vermogen niet tegelijkertijd afgeven, kunnen deze aantallen niet bij elkaar worden opgeteld om tot het totale vermogen te komen. Het gecombineerde vermogen dat Lexus opgeeft is 136 pk. Mede door de aanwezigheid van de elektromotor is de auto erg stil. Bovendien zorgt de continu variabele transmissie ervoor dat de motor niet gelijk naar 5.000 toeren schiet bij stevig gas geven.

Presaties

Lexus geeft een acceleratietijd van 10,3 seconden aan om honderd kilometer per uur te bereiken. Dat is voor een auto met 14% bijtelling niet traag, maar bestuurders met een sportieve rijstijl zullen liever een wat snellere tijd hebben. Door de continu variabele transmissie en elektromotor geeft de CT200h direct zijn volle vermogen af en ontbreken de op- en terugschakelmomenten wat het accelereren comfortabel maakt. Bij hogere snelheden (lees: 130 km/u of harder) moet de verbrandingsmotor het, met zijn 99 pk, voornamelijk alleen doen.

Rijk uitgerust

De Lexus CT200h is standaard al vrij rijk uitgerust. Automatische transmissie, cruise control, leer op diverse plekken in het interieur, en audiosysteem zijn standaard. Ook wordt de CT200h geleverd met een zelfherstellende lak. De kans op zichtbare krasjes wordt hierdoor verminderd. Indien je een speciale 25th Edition neemt zijn er ook nog eens parkeersensoren achter, navigatie, stoelverwarming, een automatisch dimmende binnenspiegel, privacy glass achter en een achteruitrijcamera aanwezig.

Conclusie

De Lexus CT200h is een erg comfortabele auto en is, zeker als 25th Edition, erg goed uitgerust. Mocht je voor de 25th Edition gaan dan heb je voor 30.490 euro niet de ruimste auto in zijn klasse, maar wel een stille en complete auto. Op 1 januari 2016 veranderen de regels omtrent de bijtelling. Alle auto’s die tussen de 51 en 106 gram CO2/km uitstoten, vallen dan in de 21%-categorie; waaronder dus de CT200h. Het is dan nog steeds geen verkeerde keuze, maar de dealers zullen wel heel wat meer moeite moeten doen om dezelfde verkoopaantallen te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam