Mazda MX-5 Wereldauto van het jaar 2016

De nieuwe Mazda MX-5 is verkozen tot Wereldauto van het jaar 2016. Het is één van de vele trofeeën die Mazda met de vierde generatie MX-5 al in de wacht heeft gesleept. Nog maar enkele weken geleden bespraken we de Opel Astra die is verkozen tot Europees Auto van het Jaar. Deze verkiezing is al in 1964 in het leven geroepen door een groep Europese autojournalisten/autobladen. Om in aanmerking te komen voor de titel moet een nieuw model in minstens vijf Europese landen worden aangeboden met een verkoopvolume van minimaal 5.000 exemplaren. In 2004 besloot een aantal autojournalisten van over de hele wereld dat een werelddekkende titel nodig was. Het jaar daarop was de World Car of the Year een feit.

Meerdere categorieën

De jury breidt zich ieder jaar uit en bestond voor dit jaar uit 73 mediavertegenwoordigers uit 23 landen. Auto's worden pas genomineerd als ze in vijf landen op tenminste twee continenten worden aangeboden. In tegenstelling tot de Europese verkiezing heeft de wereldverkiezing verschillende categorieën. Naast de algemene categorie, waarin de MX-5 zegevierde, zijn er klassen voor luxe auto's, sportauto's, milieuvriendelijke auto's en de auto met het mooiste ontwerp.

Twee prijzen voor MX-5

Bijzonder aan de uitslag van dit jaar is dat de Mazda MX-5 niet alleen de algemene verkiezing won, maar ook de prijs voor het mooiste design in de wacht sleepte. De MX-5, die al uitgebreid is geroemd om zijn uiterlijk, techniek en rij-eigenschappen (en daarmee ondertussen al meer dan 30 prijzen vergaard heeft), liet concurrenten als de Audi A4 en de Mercedes GLC achter zich. In de ontwerpcategorie versloeg de Japanner naast bovengenoemde twee ook nog de Jaguar XE. wk 13 Mazda MX-5 achter

Audi R8

Bij de verkiezing tot Luxury Car of the Year gaf de BMW 7-serie de Audi Q7, de Mercedes GLE Coupé, de Volvo XC90 en – opnieuw – de Jaguar XE het nakijken. De beste nieuwe sportauto is volgens de jury de Audi R8 en niet de Honda Civic Type-R, de Mercedes-AMG C 63 Coupé, de Range Rover Sport SVR of de Chevrolet Camaro. Op het gebied van de 'groene' auto's viel de keuze op de Toyota Mirai.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam