Aankooptips occasions: Mercedes E-klasse W211 (2002-2009)

De nieuwe Mercedes E-klasse staat sinds deze maand bij de dealers met een vanafprijs van 49.995 euro. Een mooi moment om eens te kijken naar een meer betaalbare E-klasse occasion; hoe goed of slecht is de tweedehands Mercedes E-klasse van de derde generatie? Mercedes W211 is ook wel de benaming voor dit model. Het is de interne code van de fabriek (met de W van het Duitse Werk dat fabriek betekent), handig om de verschillende generaties van een model uit elkaar te houden. Het volumemodel van Das Haus kwam op de markt als vierdeurs sedan en als vijfdeurs stationwagon (vanaf 2003), bij Mercedes T-model genaamd. Het uiterlijk was duidelijk herkenbaar aan de van zijn voorganger, de Mercedes W210, geleende dubbele koplampen, deze keer echter ellipsvormig.

4Matic

Achterwielaandrijving was standaard, Mercedes' vierwielaandrijving 4Matic kwam op de markt vanaf 2003, maar alleen op de zes- en achtcilinder-varianten. Er waren verschillende uitvoeringen zoals de Classic, de meer op comfort georiënteerde Elegance (aluminium wielen, chroom, wortelnotenhout) en Avantgarde (xenon koplampen, een verlaagd onderstel en luxer hout voor het interieur).

Mercedes E 63 AMG

Het motorenaanbod van de derde Mercedes E-klasse liep op benzinegebied uiteen van 163 pk voor de E 200 Kompressor (184 pk vanaf april 2006) tot de Mercedes E 63 AMG met maar liefst 514 pk. Bij de diesels bedroeg de bandbreedte 122 (E 200 CDI) tot 314 pk (E 420 CDI). Vanaf december 2003 was er bovendien een aardgasvariant, de Mercedes E 200 NGT met 163 pk. In april 2006 kreeg de E-klasse een omvangrijke facelift waarbij het storingsgevoelige elektrohydraulische remsysteem SBC (Sensotronic Brake Control) door een betrouwbaarder hydraulisch systeem werd vervangen. Optisch is de facelift te herkennen aan een andere grille en grotere buitenspiegels.

Actieve koplampen

Met standaard ABS, ESP, ASR en een hele reeks airbags zit de derde E-klasse goed in zijn veiligheidsuitrusting. Vanaf de facelift kwam daar Pre-Safe nog bij, een systeem dat in het geval van een botsing letsel helpt verminderen/voorkomen. De actieve koplampen – Intelligent Light System genaamd – die de verlichting aan de rijomstandigheden – rechtdoor, bocht, binnenweg of snelweg – aanpast, was vanaf dat moment optioneel. Het zal niet verrassen dat de grote Mercedes bij de botsproeven van EuroNCAP de hoogste score van vijf sterren haalde.

Welke motor te kiezen?

Voor doorsnee dagelijks gebruik volstaat het vlotte en tegelijk zuinige basismodel, de Mercedes E 200 Kompressor, perfect. Bestuurders die prijs stellen op prestaties in combinatie met een zijdezachte motorloop, kiezen de E 320 of de E 350 met achtereenvolgens 224 en 272 pk). De twee AMG-modellen, de E 55 en de E 63, zijn wegens mogelijk exorbitante onderhoudskosten alleen geschikt voor liefhebbers met een dikke portemonnee. Bij de diesels raden we de E 220 CDI (150 pk, vanaf 4/2006 +20 pk) aan. Deze sterke motor heeft een verbruik van tussen 6 en 8 l/100km.

Aanloopproblemen

Dit model werd door een aantal aanloopproblemen geplaagd, te wijten aan bouwkwaliteit en elektronica. Daarop kwam Mercedes met een kwaliteitsoffensief om alle elektronicastoringen te verhelpen. Dit nam liefst twee jaar in beslag. Als u in de markt bent voor een van de vroege modellen, let er dan op dat het onderhoudsboekje volledig is ingevuld. Alleen dan kunt u er zeker van zijn dat de talrijke updates en reparaties van de coulance-regeling ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd.

Terugroepacties

Een van de terugroepacties vond in april 2005 plaats en betrof een van de grootste problemen van de E-klasse: een reparatie van het onderhoudsgevoelige SBC-remsysteem. Bij deze recall werd de aansturing van de accu eveneens van nieuwe software voorzien en bij de zes- en achtcilindermotoren verving Mercedes de spanningsregelaar van de dynamo. Andere zwakke punten van deze E-klasse zijn versleten spoorstangverbindingen, te merken aan een vergrote stuurspeling. Probeer voor of na de proefrit ook het communicatie- en entertainmentsysteem COMAND uitvoerig uit, want dit is eveneens storingsgevoelig. De roestproblemen van zijn voorganger, de W210, kent de W211 (nog) niet. Is de roestduivel wel aanwezig, dan kan dit een aanwijzing zijn voor slecht onderhoud of (slecht) gerepareerde schade.

Tweedehands Mercedes E-klasse

Bijna 550 Mercedes E-klasse occasions van de derde generatie staan te koop op Marktplaats. Ongeveer een derde deel daarvan heeft een benzinemotor. Prijzen starten momenteel bij een kleine 2.000 euro voor exemplaren met meer dan drie ton op de klok. Wie op zoek is naar een tweedehands Mercedes E-klasse kan ook een van de concurrenten, zoals de BMW 5-serie, de Audi A6 en de Volvo S80, overwegen. wk 16 Merc E station

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam