Seat Leon ST: de beste stationwagon

Volgens de grootste autotest van Nederland – afgelopen maand uitgevoerd door de ANWB en de Telegraaf – is de Seat Leon ST de beste stationwagon van ons land. Ook de Skoda Octavia Combi en de Subaru Levorg kregen eervolle vermeldingen. De Telegraaf, uitgever van onder meer het automagazine Autovisie, en de ANWB, hebben twaalf stationwagons met benzinemotor getest. Alle zijn afkomstig uit het C-segment (de compacte middenklasse), het grootste autosegment in ons land. Hoewel het hierbij gaat om nieuwe auto's, zijn de resultaten over enkele jaren uiteraard nog steeds uitstekend bruikbaar voor mensen die dan een tweedehands stationwagon van enkele jaren oud zoeken.

Uitgebreide test

Het testteam is veel verder gegaan dan het spreekwoordelijke 'rondje om de kerk'. Zo zijn niet de afmetingen van fabrikanten gebruikt om de ruimte van de zitruimte te beoordelen, maar hebben de redacteuren alle binnenmaten met het meetlint opgenomen. Naast het testen van dagelijks gebruiksgemak zijn ook uitwijkproeven gedaan om de wegligging te testen. Verder heeft het testteam de kosten per kilometer van de auto's berekend, waarin buiten het reële verbruik (in tegenstelling tot de door de fabrikanten opgegeven waarden) en verzekering ook de afschrijving is meegenomen. Dit zijn, in de volgorde van de testuitslag, de geteste auto's: 1. Seat Leon ST 2. Skoda Octavia Combi 3. Opel Astra Sports Tourer 4. Volkswagen Golf Variant 5. Ford Focus Wagon 6. Renault Mégane Estate 7. Kia Cee'd Sportswagon 8. Peugeot 308 SW 9. Toyota Auris Touring Sports 10. Subaru Levorg 11. Mini Clubman 12. Mercedes CLA Shooting Brake Het testteam heeft enkele stationwagons, die op verschillende onderdelen het beste scoren, er uitgelicht.

De ruimste en goedkoopste: Skoda Octavia Combi

De kofferbak van de Octavia Combi is met een inhoud van 610 tot 1.740 liter (bij neergeklapte achterbank) de maatstaf. Opvallend is dat hierbij de achterpassagiers ook nog eens het beste zitten, met dank aan ruim voldoende hoofd- en beenruimte. In de Volkswagen Golf Variant en de Opel Astra Sports Tourer zitten de achterpassagiers overigens net zo ruim, maar dus met wat minder bagageruimte. Een bijzondere vermelding krijgt de Renault Mégane Estate, omdat hierbij als enige de rugleuning van de voorstoel plat kan worden geklapt, waardoor hij objecten tot een lengte van 2,70 meter kan opslokken. Uit de ingewikkelde berekeningen die de testers op de auto's hebben losgelaten komt de Skoda Octavia Combi als goedkoopste naar voren, voor particuliere gebruikers tenminste. De zakelijke rijder is het goedkoopst uit in de Astra Sports Tourer, omdat deze een bijtelling heeft van 21%. wk-48-skoda-octavia-combi

De leukste: Subaru Levorg

Zijn de tot nu besproken variabelen allemaal meetbaar, het testpanel heeft ook een auto tot de allerleukste gebombardeerd. Behoorlijk subjectief uiteraard, want wat vindt iemand 'leuk'? Bij het testteam heeft geteld welke auto de grootste glimlach op de gezichten toverde. De redacteuren werden blij van zaken als rijplezier (met dank aan de bij Subaru standaard vierwielaandrijving) en een onorthodox, maar toch geslaagd uiterlijk. wk-48-sub-levorg-voor wk-48-sub-levorg-achter

De beste koop: Seat Leon ST

De Seat Leon ST deelt zijn techniek dan wel met stalgenoten Volkswagen Golf Variant en Skoda Octavia Combi, maar overall komt de Duitse Tsjech in dit dozijn auto's tellende gezelschap als beste uit de bus. Het testpanel noemt hem "lichtvoetig en zuinig, terwijl hij op alle andere beoordelingscriteria minstens zo goed scoort als de alternatieven." Het roemt verder de zuinigheid van de Opel Astra Sports Tourer en het feit dat dit model standaard is voorzien van actieve veiligheidssystemen waarvoor op veel andere geteste auto's moet worden bijbetaald, áls ze al leverbaar zijn. wk-48-seat-leon-st-voor wk-48-seat-leon-st-int -------- Wil je nog geen nieuwe Seat Leon ST kopen, maar wellicht wel een occasion? Kijk dan hier naar het aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam