Top 3 dashboards: Volvo V40, Renault Twizy en VW Beetle

Volvo V40 dashboard

Volvo V40 dashboard

Dashboard design rules. Met één blik op de meter weet je genoeg. Less is more. Dat geldt voor de Volvo V40, de Renault Twizy en de VW Beetle. De dashboards van deze auto’s doen bijna futuristisch aan. Dat heeft allemaal te maken met de kilometerteller.

Volvo V40 op 1

Met slechts één oogopslag heb je de belangrijkste check, namelijk de snelheid, gemaakt. De Volvo V40 gaat daarin het verst en staat dan ook met stip op nummer 1. Niet in de laatste plaats vanwege de blauwe verlichting. Dat geeft rust aan je ogen. Wat vooral ’s avonds prettig is.
Renault Twizy dashboard

Renault Twizy dashboard

  Met de Twizy is Renault ook bij deze moderne elektrische auto trouw gebleven aan zijn befaamde digitale dashboard. Weliswaar heeft Renault slechts één in het oog springende kilometerteller in het dashboard verwerkt. Gewaagd en een lust voor het oog. Vooral ook omdat het dashboard van de Renault voorheen nog weleens deed denken aan een complete kerstboomverlichting, daar is bij de Renault Twizy geen sprake meer van.

Strak dashboard

VW Beetle dashboard

VW Beetle dashboard

De VW Beetle is qua uiterlijk al een hippe wagen en is het aan zijn stand verplicht om een strak passend dashboard te tonen, maar deze blijft in tegenstelling tot het uiterlijk van de Beetle toch wat gewoontjes. Dit komt omdat hoewel de kilometerteller prominent in het midden zit, deze toch geflankeerd wordt met links een toerenteller en rechts een brandstofmeter. Beetje ‘too much’ zou je haast zeggen. Best raar als je bedenkt dat pakweg twee decennia geleden autodashboards konden uitblinken in een hoeveelheid metertjes van heb ik jou daar. Hele rijen klokjes, metertjes, je raakte er bijna aan verslaafd.

Dashboard verlichting

Vervolgens moesten die metertjes ook nog opvallen en herinner ik me nog goed hoe je de verlichting van het dashboard in de VW Golf van groen naar oranje kon laten switchen. Met name die oranje verlichting riep reacties op als er ’s avonds iemand bij je in de auto stapte. Heel bijzonder toentertijd. Kijk je nu naar de dashboardmeters dan is kleur bijna niet meer weg te denken. De Mini Cooper kwam als eerste met opvallende wit gekleurde meters. Daarna volgden als snel meer automerken het voorbeeld van deze opvallende dashboards.

Topdesign Volvo V40

De vele dashboards met elkaar vergelijkend, kan niet anders dan gezegd worden dat Volvo er met de V40 in geslaagd is om een topdesign qua dashboard te fabriceren. Eén meter met daarin verwerkt zowel de kilometerteller als het toerental. En terwijl je op de snelweg ’s avonds laat het gaspedaal wat dieper intrapt, reflecteert het blauw schijnende dashboard je innerlijke rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam