Nieuwe hoge stationwagon van Volvo onthuld

Volvo heeft de eerste beelden van de V90 Cross Country vrijgegeven, samen met de nodige informatie. Naast de V40, V60, en S60 is de V90 de vierde in de huidige Cross Country-lijn van Volvo. Het is tevens de vierde Volvo in de '90'-lijn van het Zweedse merk. Dat deze variant eraan zat te komen was geen verrassing. Niet alleen omdat Volvo het zelf al had aangekondigd, maar vooral ook omdat het merk veel succes heeft met de Cross Country-lijn.

Hoog op de wielen

In 1998 kwam de eerste V70 Cross Country op de markt. Volvo had toen nog geen SUV in de showrooms staan terwijl concurrenten BMW en Mercedes met respectievelijk de X5 en ML-Klasse goede zaken deden. Volvo voorzag de V70 Cross Country van stoerdere, deels zwarte bumpers en zette de auto wat hoger op zijn wielen. Ook van de tweede en derde generatie V70 was er een Cross Country-uitvoering, alhoewel deze 'XC70'-badges droegen. Bij de V90 Cross Country grijpt Volvo weer terug naar de originele benaming, temeer omdat er al een XC90 is.

Beproefd recept

Aan het recept heeft Volvo niets veranderd. De V90 Cross Country staat een stuk hoger op zijn wielen (maar liefst 5,7 cm) en de bumpers zijn afgewerkt in matzwart kunststof. Leuke vingerwijzing naar de eerste V70 Cross Country is de in de bumper gestanste typebenaming. Hoewel de Cross Country geen extra hardware heeft ten op zichte van de gewone V90 spreekt Volvo van "krachtige terreincapaciteiten".

Zweeds

Het interieur is in grote lijnen gelijk aan dat van de V90, dat weer grote overeenkomsten vertoont met de binnenkant van de XC90. Dat betekent een ruim opgezet interieur met typisch Zweedse, strakke lijnen. Het dashboard wordt ook hier gedomineerd door het grote centrale scherm waarmee bijna alle functies bediend worden; vandaar dat er bijna geen knopjes te vinden zijn.

Motoren

Ook de motorkeuze zal gelijk zijn aan die van de V90, met uitzondering van de instapmodellen. Er is keuze uit twee benzinemotoren: de T5 (258 pk) en de T6 (320 pk). Van die laatste is bekend dat de topsnelheid 240 km/u bedraagt en de standaardsprint naar 100 km/u in 6,3 seconden kan worden afgelegd. Dieselaars kunnen kiezen tussen een D4 (190 pk) of D5 (225 pk). Overigens is van alleen de laatste officieel bevestigd dat deze ook naar Nederland komt. De Volvo V90 Cross Country beleeft zijn werelddebuut op de Salon van Parijs op 28 september, waarschijnlijk worden dan de overige specificaties bekendgemaakt. Op zoek naar een gebruikte XC70? Klik dan hier voor het aanbod op Marktplaats. Toch liever iets groters? Klik dan hier voor de Volvo XC90. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam