De beste auto’s om te kopen en te vérkopen in de herfst

Zoals de lente de beste tijd is om uw cabriolet in de etalage te zetten; zo kent ook de herfst z’n eigen spelregels. 4x4’s doen het traditioneel goed bij kopers, en diezelfde kopers kunnen hun slag slaan nu een vers bataljon ex-lease auto’s de markt wordt opgeslingerd.

Mag het een occasion zijn a.u.b.

In de showroom gaat het er een stuk minder florissant aan toe. Dat is te begrijpen: we hebben net ons spaargeld stukgeslagen aan de Franse Riviera, dus het budget is even op. Met de decembermaand voor de boeg houden veel consumenten de portemonnee dan ook gesloten. Maar zij die de trouwe Volvo V70 op de Europese snelwegen eindelijk boven de 400.000 hebben gekregen, gaan op zoek naar een waardige vervanger. Tweedehands alstublieft.

Dalende olieprijs

Grote kans dat die ex-Volvo rijders op zoek gaan naar een nóg veiligere auto. Zo eentje die in weer en wind niet van z’n koers te krijgen is: een 4x4. Natuurlijk, een XC70 ligt dan voor de hand, maar nu de olieprijs zo heerlijk aan het dalen is – en dat naar verwachting voorlopig zal blijven doen, met dank aan de olieboeren uit Saudi-Arabië – is het misschien wel tijd voor iets groters. Wij voorspellen dat verkopers van een Range Rover of Mercedes M-klasse nog wel eens een fijn najaar kunnen beleven, met name als de eerste sneeuw een beetje vroeg valt in 2014.

Crossovers dé hit van dit najaar

Overigens zal het merendeel van de gezochte voitures van het type ‘crossover’ zijn, tot SUV-achtige omgebouwde gezinsauto's. Vierwielaangedreven spul zoals de Nissan Qashqai, de Skoda Yeti en de Kia Sportage. Wagens met het karakter van een SUV (al raden we u stellig af de modder op te zoeken met deze modellen), maar met het brandstofverbruik van een sportieve hatchback. Waagt u zich aan een echte offroader, hou er dan wel rekening mee dat dit type auto door de gebruiksjaren heen altijd duurder is dan hun tweewielaangedreven broertjes. Het brandstofverbruik ligt hoger, de banden zijn duurder en bedenk dat er bij een 4x4 twee aandrijfassen kunnen sneuvelen. Voor wie wél dat SUV-gevoel wil, maar opziet tegen de bovengenoemde nadelen, is de nieuwe generatie van mini-crossovers een goede optie. Succesvolle voorbeelden hiervan zijn de Nissan Juke, MINI Countryman en Peugeot 2008. Al is die laatste alleen leverbaar met tweewielaandrijving en tja, dan is het hele idee van zo’n SUV een beetje weg. De mini-crossovers zijn uiteraard nog maar mondjesmaat als occasion te vinden.

Sla uw slag, plunder de leasevloot

Een ander interessant gegeven van het najaar is dat er traditiegetrouw veel leasecontracten aflopen in de maanden september en oktober. Veel zakelijke rijders mogen na de zomervakantie een nieuw speeltje uitzoeken en van de (onterecht!) afgedankte vloot komt een groot aantal op Marktplaats terecht. Een goed moment om als koper op zoek te gaan naar populaire leasewagens als de Volvo V40, Renault Mégane, de Volkswagen Golf, Ford Focus en de Audi A3. Trouwens, ook als u liever geen ex-leaser onder uw derrière wilt, is dit de tijd om toe te slaan: het verhoogde aanbod drukt tijdelijk de prijs over de hele breedte van de markt. Zo, en dan gaan wij nu even met onze 4x4 buiten spelen in de regen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam