Prijzen oudere occasions blijven stijgen

Mensen die op Marktplaats naar tweedehandsauto's zoeken, is het misschien al opgevallen: de prijzen van vooral oudere occasions (> 8 jaar) blijven maar stijgen. Hiermee zet de trend van 2018 zich voort. Tweedehands auto's van 4 tot 8 jaar zijn gelijk gebleven, terwijl de prijsindex van de jongste groep (tot 4 jaar) zelfs iets is gedaald. Kenniscentrum voor de autobranche Aumacon heeft dit bekend gemaakt. ---------- Bekijk alle occasions op Marktplaats. ---------- De gemiddelde vraagprijzen van occasions zijn in 2017 met 10,6% gestegen. De stijging geldt voor heel Europa, maar is in ons land het grootst. Desondanks kosten tweedehands auto's in Nederland nog steeds het minst: gemiddeld 14.422 euro. Tegenover dit gemiddelde staat dan weer dat jonge occasions (tot 1 jaar oud) met een gemiddelde prijs van 33.824 euro in ons land het duurst zijn vergeleken bij de rest van Europa. Dit is zeer waarschijnlijk het gevolg van de bpm (belasting personenauto's en motorrijwielen) die de prijzen van nieuwe auto's bij ons opdrijft. De invloed hiervan op het prijsniveau neemt met het ouder worden van auto's af. Op lokaal niveau zijn occasions in Noord-Brabant het voordeligst, terwijl tweedehands auto's in Zeeland juist het duurst zijn.

Vooral oudere occasions duurder

Dat de prijzen van vooral oudere occasions zo ontzettend gestegen zijn, kan te maken hebben met de hausse die de afgelopen vijf, zes jaar heerst op de klassiekermarkt. Als gevolg van de gedaalde rente zijn investeerders op zoek naar andere manieren om hun vermogen in te beleggen. Een van de opties is het mobiele erfgoed. Prijzen van klassiekers zijn sinds 2008 meerdere keren over de kop gegaan. Omdat de markt op een bepaald prijsniveau als het ware wordt leeggekocht, stijgen prijzen van auto's die direct na de klassiekers komen, de minder gewilde exemplaren en youngtimers, eveneens.

Doordat de prijzen van duurdere klassieke Porsches, zoals de 930 (zie openingsfoto), onder invloed van investeerders zijn gestegen, stijgen prijzen van mindere goden, zoals deze 911 Carrera van dezelfde generatie, mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam