Audi grote winnaar van Duitse occasiontest 2018

Audi is de grote winnaar van het Gebrauchtwagenreport 2018 van de Duitse Dekra. Het Beierse merk won maar liefst vijf van de negen voertuigklassen en bracht de overall winnaar. Mercedes en Volkswagen legden beslag op de overige vier categorieën. ----- Bekijk alle tweedehands Audi's, Volkswagens en Mercedessen op Marktplaats. Bij de verkiezing van vorig jaar was Audi weliswaar eveneens op drie onderdelen de beste, maar destijds waren de prijzen met de Honda Jazz, BMW 1-serie, Volvo S60/V60, Ford C-Max/Grand C-Max en de Renault Master veel beter verdeeld. Uit de resultaten van 2018 valt ook een algemene winnaar aan te wijzen en dat is evenals vorig jaar de Audi A6 (zie ook openingsfoto).

De Audi A6 uit 2011 is de meest betrouwbare occasion van 2018.

De meest betrouwbare occasion

Het jaarlijkse Gebrauchtwagenreport van de Duitse veiligheidsorganisatie biedt kopers van een occasion een belangrijk handvat om de betrouwbaarheid van tweedehands auto's met elkaar te vergelijken. In een groots opgezet onderzoek zijn apk-statistieken van 522 modellen verdeeld over negen voertuigcategorieën tegenover elkaar gezet. De onderzoekers hebben de resultaten verkregen uit 15 miljoen apk-keuringen die verspreid over een periode van twee jaar zijn uitgevoerd. Belangrijk om te weten is dat mankementen die het gevolg zijn van de gebruiker, zoals slijtage van de banden of de ruitenwissers, buiten beschouwing zijn gelaten.

En Jaguar en Subaru dan?

Om de betrouwbaarheid van de statistiek te vergroten, zijn verder alleen de uitkomsten van auto's toegelaten die in de genoemde twee jaar met minimaal 1.000 exemplaren in de apk-keuringen vertegenwoordigd zijn. Daardoor vallen exclusieve merken als Ferrari, Aston Martin en zelfs enkele modellen van Jaguar en Subaru helaas wel buiten de boot. Hoewel de uitslag anders doet vermoeden waren Franse, Italiaanse, Japanse en Koreaanse merken eveneens van de partij.

Tot 200.000 kilometer

De auto's zijn beoordeeld op de onderdelen onderstel en besturing, motor en milieu, carrosserie en interieur, remmen en tot slot elektrisch systeem en verlichting. Omdat occasions steeds beter zijn en hoge kilometerstanden daardoor vaker voorkomen, hebben de onderzoekers een vierde kilometercategorie toegevoegd: die van 150.000 tot 200.000 kilometer. Bovendien kwamen voor de algemene winnaar alleen modellen in aanmerking die in de eerste drie kilometercategorieën (tot 150.000) zijn vertegenwoordigd. Leeftijd is buiten beschouwing gelaten, omdat de Dekra van mening is dat de afgelegde afstand van een auto een veel belangrijker maatstaf is om de kwaliteit aan af te meten. Winnaars per autocategorie (modeljaar): Mini's/stadsauto's: Audi A1 (2010) Compacte klasse: Audi A3 (2012) Middenklasse: Audi A4 (2008) Hogere middenklasse/Topklasse: Audi A6 (2011) Sportauto's/Cabriolets: Audi TT (2006) Terreinauto's/SUV's: Mercedes M-klasse / GLE (2011) (Midi-)MPV's: Mercedes B-klasse (2011) Kleine bestelauto's / pick-ups: Volkswagen Amarok (2010) Grote bestelauto's: Mercedes Sprinter (2006)

Nieuw segment

Dat Audi's grote modellen goed in elkaar zitten, wisten we al, maar het merk weet de kwaliteit met de A1 ook te vertalen naar een voor Audi nieuw segment: dat van de stadsauto's. Terwijl kinderziekten bij de introductie van nieuwe modellen helemaal niet gek zijn, is Audi's klassenwinnaar nota bene afkomstig uit zijn introductiejaar: 2010.

B-Klasse beste MPV

Met drie winnaars is ook Mercedes dit jaar goed vertegenwoordigd in de grote occasiontest. De B-klasse laat de concurrentie in het steeds ruimer bezette segment van de MPV's achter zich.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam