Exact 60 jaar na de introductie van de Fiat 500 kwam Fiat met een de hedendaagse versie van de 500. De auto werd een verkooptopper en is tot op de dag van vandaag nog erg populair.
De
Fiat 500 die in 2007 werd geïntroduceerd was erg populair doordat er, ondanks het volwassen en hedendaagse design, toch nog veel kenmerken van de klassieke 500 (ook wel rugzakje genoemd) in terug te vinden waren. In het jaar na de introductie werd de Fiat 500 Auto van het Jaar.
Verschillende versies
De Fiat 500 kwam er eerst alleen als hatchback. Een tijd later volgde de Fiat 500C, die een groot stoffen schuifdak had dat helemaal open kon tot de achterklep. Ondanks de toevoeging van de letter C is het toch geen cabrio maar meer een Fiat 500 met open dak. Inmiddels hebben ook de langere, vierdeurs Fiat 500L en de Fiat 500X, een crossoverversie met vierwielaandrijving, hun intrede gemaakt om mee te liften op het succes van de 500. Vanwege de grote verschillen met de 500(C) laten we deze laatste twee genoemde modellen buiten beschouwing in dit advies. Voor de sportieve modellen van de Fiat 500 werd een beroep gedaan op autotuner Abarth.
Motoren
Er is genoeg keuze uit motoren. De instapversie is de 60 pk TwinAir. Dit is de tweecilinder die ook verkrijgbaar is met 85 of 105pk. Deze motoren zijn in theorie heel zuinig, maar in praktijk blijkt dat er veel toeren gemaakt dienen te worden om de auto te versnellen waardoor het verbruik daalt. Verder zijn er nog de 1.2 met 69 pk en de 1.4 met 100 pk. De echt sportieve modellen komen bij Abarth vandaan. Daar begint het vermogen bij 135 pk, daarna een versie met 160 pk en vervolgens oplopend tot 200 pk voor het Assetto Corse model. Mocht je op zoek zijn naar een diesel dan is er de keuze uit een 1.3 met 75 of 95 PK.
Uitvoeringen
De standaardpakketten qua uitrusting zijn: Pop, Lounge en Sport. Er zijn ook speciale versies als 'By Diesel', '2tone' of 'Holland'. Deze versies zijn rijk uitgerust en dus zeker de moeite waard om naar te zoeken als tweedehands.
Aanbod op marktplaats
Momenteel staan er ruim 1.200 Fiat 500's te koop op Marktplaats. 200 stuks daarvan zijn 500C's. Diesels zijn echt schaars, slechts 5 exemplaren zijn er daarvan te vinden. Prijzen van de Fiat 500 lopen van 6.000 euro voor oudere exemplaren met meer ervaring tot 20.000 euro voor een jong exemplaar met weinig kilometers. Mocht je op zoek zijn naar een
Abarth dan heb je de keuze uit 30 exemplaren in de prijsrange van 11.000 tot ongeveer 30.000 euro.
Pluspunten
• Rijdt leuk (ook als het geen Abarth-versie betreft).
• Sympathiek imago.
• Blijft populair dus waardevast, met relatief weinig afschrijving.
Bekijk hieronder de uitgebreide review:
https://youtu.be/iiDABIpxcZI
Aandachtspunten
• Storingen in het elektronische systeem:
◦ De contactsleutel wordt soms niet herkend. Zorg altijd dat het kaartje met een PIN-code aanwezig is. Bij aankoop hoort dit bij de auto meegeleverd te worden. Het kan een hele procedure zijn, maar in veel gevallen kan het handig zijn deze PIN-code opnieuw in te leren.
◦ Een ander kwaaltje is de voeding van de zekeringkast. Deze valt wel eens weg en de auto zal vervolgens niet willen starten. Ook wordt bijvoorbeeld de afstandsbediening niet herkend.
• Het Blue&Me systeem van Microsoft geeft bij vroege exemplaren nog wel eens kuren. Vooraf checken of de telefoon werkt met het multimediasysteem voorkomt irritaties.
• De airco kan op de kabelboom lekken en dit zorgt voor storingen.
• De verlichting raakt snel defect .
• De Dualogic halfautomaat weigert te schakelen als er door lekkage te weinig olie in zit. Dat kan de wegenwacht eventueel wel bijvullen, maar de lekkage herstellen moet in de garage gebeuren. Ook door storingen wil de automaat nog wel eens weigeren te schakelen. Controleer dit goed.
• De 1.4 MultiAir die voor de Abarth gebruikt is wordt ook voor andere auto's in het Fiat concern gebruikt en staat bekend om problemen met de MultiAir-module. Hoewel er niet veel mis lijkt te gaan specifiek met Abarths, is het raadzaam hier attent op te zijn. Check in ieder geval of auto's niet een te hoog oliepeil hebben. Dit kan problemen geven.
• De achterwielophanging is vanaf 2010 verbeterd.
• Achterwiellagers kunnen het nog wel eens begeven. Controleer goed of je geen bijgeluiden hoort en dan met name in vlot genomen bochten.
• Voor de Twinair turbo is een terugroepactie geweest. Controleer of de betreffende reparatie is gedaan.
• De deurgrepen gaan soms los zitten.
• De diesels lijken goed, maar toch zijn er enkele tips bekend die het controleren waard zijn:
◦ Koppakkingen zijn kwetsbaar;
◦ Wissel de olie vaker als deze voornamelijk voor korte ritten wordt gebruikt;
◦ De koppeling is gevoelig voor slijtage, check of deze goed werkt en dus niet slipt.
• Voor de Abarth-versies geldt dat er stickers zijn geleverd die snel loslaten. Mocht je er prijs op stellen dat deze blijven zitten, dan moet je dit controleren.