Nu al op Marktplaats als occasion: Volvo XC40 Auto van het jaar 2018

De Volvo XC40 is verkozen tot Auto van het Jaar 2018. Dat heeft de Europese vakpers traditiegetrouw voorafgaand aan de autosalon in Genève bekend gemaakt. Het model is pas sinds kort op de markt, maar op Marktplaats zijn al enkele Volvo XC40 occasions met de 'kop eraf' te vinden. -------- Bekijk alle Volvo XC40 occasions op Marktplaats. -------- Maar liefst 60 juryleden uit 23 Europese landen buigen zich ieder jaar over de verkiezing. Zij beoordelen iedere auto op verschillende onderdelen zoals innovatie, veiligheid en prijs/kwaliteit-verhouding. Vooral zaken dus, die voor de meeste autokopers van belang zijn.

44 auto's afgetroefd

De Zweedse SUV/crossover had beslist geen walk-over. De lange lijst van nieuwe modellen die om de titel meedongen, bestond uit maar liefst 45 auto's, waaronder de Audi Q5, de BMW X3, de Honda Civic, vier Kia's, de Mini Countryman, de Porsche Cayenne, de Subaru Impreza en de Suzuki Swift. Daaruit distilleerde de jury zeven kanshebbers: Alfa Romeo Stelvio Audi A8 BMW 5-serie Citroën C3 Aircross Kia Stinger Seat Ibiza Volvo XC40 De Seat Ibiza en de BMW 5-serie zaten de Volvo op de hielen en behaalden achtereenvolgens de tweede en de derde plaats.

XC40 scoort op veiligheid

De jury roemde onder meer de veiligheid van de XC40, een punt waarop de Zweden al jaren lang een leidende rol hebben. Zo is iedere XC40 voorzien van een systeem dat andere weggebruikers (voertuigen, fietsers, voetgangers, maar ook dieren) herkent en desnoods ingrijpt. Als de bestuurder hier niet op reageert, remt de XC40 zelf af. Ook als de chauffeur onbedoeld van de weg raakt, grijpt deze assertieve Zweed in door zelf terug de weg op te sturen.

Comfort

Naast dit soort high-tech zaken was de jury ook gewoon over het rijgedrag van de Volvo te spreken. Zowel de besturing als het veergedrag zijn volgens de stemmers gericht op comfort. Daarbij is de XC40 uitgerust met diverse sterke, maar tegelijkertijd schone motoren. De nieuwe XC40 staat sinds kort in de showroom, maar wie liever een jong gebruikte Volvo XC40 koopt in plaats van een nieuwe, vindt op Marktplaats al enkele XC40 occasions. Hier is de spreekwoordelijke kop net vanaf wat een flinke investering scheelt.

Vorige winnaars

In de 54 jaar van de verkiezing is het de eerste keer dat Volvo met de eer strijkt. Eerder viste het met bijvoorbeeld de XC90 (tweede in 2016) en de V40 (derde in 2013) achter het net. De XC40 neemt het stokje over van de Peugeot 3008 waarvan tweedehands exemplaren inmiddels in ruime mate op Marktplaats aanwezig zijn. Hetzelfde geldt voor vrijwel alle winnaars uit het recente verleden, zoals de Opel Astra (winnaar 2016), Volkswagen Golf (2013) en Nissan Leaf (2011). Maar ook van veel oudere nummers 1, zoals de Ford Focus (1999), de Fiat Punto (1995) en de Renault Clio (1991) staan op Marktplaats veel occasions.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam