Autoshow Detroit in teken van coupés

De autoshow van Detroit heeft deze week zijn deuren geopend. Daar vielen opvallend veel nieuwe coupés te bewonderen, maar we concentreren ons op enkele modellen die naar ons land komen.

Lexus LC 500

wk 02 Detroit Lexus LC 500 achter Een van de knallers van Detroit is ongetwijfeld deze Lexus LC 500. Gezien zijn gewaagde carrosserie denk je in eerste instantie dat je met een studiemodel te maken hebt, maar dit is de productieversie van de Lexus LF-LC conceptcar die het merk in 2012 (eveneens in Detroit) toonde. Met de LC 500 nemen de Japanners de Mercedes AMG GT en de BMW 6-serie op de korrel. De LC 500 staat op een bodemplaat die het merk gaat gebruiken voor alle nieuwe modellen met achterwielaandrijving, waaronder de nieuwe Lexus LS (introductie later dit jaar in Tokyo). In deze tijd van turbo's en compressors is het bijzonder dat Lexus als motorisering voor  een atmosferische V8 kiest. Dat betekent ouderwets lekkere, hoge toeren. De 5,0-litermotor levert 477 pk en 530 Nm trekkracht waarmee de spint naar 100 km/u slechts 4,5 tel hoeft te kosten. De bestuurder heeft een tientraps (!) automaat ter beschikking die volgens de fabrikant net zo snel schakelt als een versnellingsbak met dubbele koppeling. De Lexus LC 500 komt volgens de importeur zeker naar ons land, maar wanneer en tegen welke prijs is nog niet bekend.

Mercedes E-klasse

wk 02 Detroit Merc E Het grote nieuws van Detroit is de presentatie van de nieuwe Mercedes E-klasse. Het belangrijkste model van het merk is iets meer dan vier cm langer geworden, maar de wielbasis groeide meer dan 6 cm. Deze combinatie moet voor meer binnenruimte zorgen. Reken op vier- zes, en achtcilindermotoren, uiteraard zowel benzine als diesel. Ook komt er een versie met een ondersteunende elektromotor (Mercedes E350e). De Mercedes E AMG krijgt de beschikking over een 4.0 V8 turbomotor. De nieuwe E-klasse staat in maart in de showrooms, maar er hangt nog geen prijskaartje aan. Later dit jaar krijgt het model gezelschap van de E-klasse Estate, in 2017 gevolgd door de Coupé en de Cabriolet.

Infiniti Q60

wk 02 Detroit Infiniti Q60 De Infiniti Q60 is de opvolger van de Infiniti G37. De middelgrote coupé moet het gaan opnemen tegen auto's als de BMW 4-serie coupé, de Mercedes C-klasse coupé, de Audi A5 en de Lexus RC. Om deze niet mis te verstane concurrentie aan te kunnen, krijgt de Q60 de beschikking over motoren met vermogens van 211 (2.0 viercilinder turbo) tot 407 pk (3.0 V6 bi-turbo). Alle motoren zijn gekoppeld aan een zeventraps automaat. Standaard heeft de Q60 achterwielaandrijving, maar 4WD wordt optioneel. De Q60 is de nieuwste in een modellenoffensief waarvan ook de Infiniti Q50 en de Infiniti Q30/QX30 deel uitmaken. Infiniti dubt nog over de komst van een cabriolet. Zeker is in ieder geval dat de Q60 vanaf deze zomer in de showroom staat.

Mercedes SLC

wk 02 Detroit Merc SLC Vooruit dan, nog een coupé(-cabriolet) van Mercedes, als toetje: de nieuwe SLC. Dat is eigenlijk de facelift van de Mercedes SLK die sinds 2011 op de markt is. Om wat orde te scheppen in de brei aan modelnamen, koppelt Mercedes vanaf nu de derde letter in de benaming aan het formaat waarbinnen de auto valt en daarmee aan de positionering. In dit geval is dat dus de Mercedes C-klasse. Dat hadden ze in Stuttgart best eerder mogen bedenken. De nieuwe SLC heeft het meest recente familiegezicht met een gewijzigde grille, andere bumpers en vernieuwde koplampen. Prijzen maakt Mercedes deze maand nog bekend. De SLC staat vanaf maart bij de dealers.