Autoshow van Genève: vooruitblik op belangrijke nieuwe gezinsauto’s

De jaarlijkse autoshow van Genève (van 5 tot 15 maart) staat weer voor de deur. In aanloop naar de onthullingen tijdens de persdagen, hebben veel fabrikanten hun nieuws de wereld al ingeslingerd. We pikken er vast een aantal interessante primeurs uit in de categorie gezinsauto's.

BMW Gran Tourer

BMWGranTourer Mocht de BMW 2-serie Active Tourer van afgelopen jaar nog twijfel laten over BMW's intenties met voorwielaandrijving, met de nieuwe 2-serie Gran Tourer doet het merk er nog een schepje bovenop. De 2-serie Gran Tourer die in Genève zijn wereldpremière beleeft, is letterlijk nóg meer MPV dan de Active Tourer. De auto staat op hetzelfde onderstel (geleend van Mini) als zijn kleinere broer, maar is met een lengte van 4,56 m toch 22 cm langer. Die extra ruimte is ingevuld met een standaard derde zitrij. Er komen in aanvang vijf turbomotoren beschikbaar (zowel benzine als diesel) met vermogens tussen 116 en 192 pk. De zuinigste daarvan, de 216d Gran Tourer, valt met een CO2-uitstoot van 108 g/km in de 20% bijtellingscategorie. Prijzen zijn nog niet bekend, maar de BMW MPV (deze woordcombinatie blijft voor mij als fan van achterwielaandrijving wennen) staat begin juni bij de dealers.

Volkswagen Touran

Touran Wat voorheen ondenkbaar was, een Volkswagen Touran in een vergelijkende test met een BMW, gaat deze nazomer zeker gebeuren. Met de Gran Tourer hoopt BMW onder meer potentiële Touran-kopers bij Volkswagen weg te plukken. Op lengte wint de Beier het in ieder geval met vier cm. Net als bij BMW deelt ook de Touran zijn onderstel, in dit geval met de Audi A3, de Seat Leon, de Volkswagen Golf VII en de Volkswagen Passat. Ook op het gebied van zitplaatsen wint de BMW op voorhand, want de derde zitrij is bij de Touran optioneel. Hier eveneens een reeks benzine- en dieselmotoren waarbij zakelijke rijders voor gebruik van de zuinigste diesel (de 1.6 TDI) de felbegeerde 20% bijtelling mogen rekenen. De BMW valt ongetwijfeld duurder uit, dus het wordt spannend of de 2-serie Gran Tourer hier een betere afwerking, uitrusting en/of wegligging tegenover kan zetten. In september komt de Touran op de markt en kort daarna zullen de tests uitsluitsel geven.

Toyota Auris

Auris In tegenstelling tot de Touran en de Gran Tourer betreft het in het geval van de Toyota Auris slechts een facelift. Het oorspronkelijke model is sinds december 2012 bij ons leverbaar. Het ontwerp van zowel de Auris hatchback als de stationwagon is op diverse punten bijgeschaafd om de auto een stoerder voorkomen te geven en ook het interieur is licht gewijzigd. Toyota introduceert in Genève tevens nieuwe benzine- en dieselmotoren. Details hierover zijn nog niet bekend, maar de importeur wil wel loslaten dat de Auris Hybrid in de categorie voor 14% bijtelling blijft vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam