Nieuwe Suzuki Baleno: je weet niet wat je mist(e)

De Suzuki Baleno is een auto die al jaren ongezien meedraait op onze wegen. Of moeten we zeggen: meedraaide. Want wist jij dat er al veertien jaar geen enkele meer is geproduceerd? Toch zien we hem nu weer meer verschijnen. Zo is de oude te zien in de populaire Netflix-serie 'Better Call Saul' en is er nu opeens ook een nieuwe. Spannend? Nee, maar wel prima!

De Dijk

'Een man weet niet wat hij mist. Weet niet wat hij mist. Maar als ze er niet is. Weet een man pas wat hij mist...' In de songtekst van De Dijk schuilt veel waarheid. Maar voor de Suzuki Baleno gaat het niet op. Want had jij door dat er van de Japanse middenklasser al sinds 2002 geen enkel nieuw model meer is verschenen? En dat terwijl er in zijn hoogtijdagen meer dan 3.000 werden verkocht in ons land. Maar dan spreken we over de jaren '96 tot en met '98. Daarna ging het bergafwaarts met de Baleno. Het was een degelijke grijze muis die altijd keurig zijn werk deed. Meer niet. En nu is er pardoes een nieuwe. Komt het omdat het oude model zoveel opzien baart in de Netflix-serie ‘Better Call Saul’? Wie zal het zeggen. Hoe dan ook: de Japanners hebben er veertien jaar over kunnen (of moeten) nadenken. Resultaat? Een auto die qua uiterlijk haast niet te vergelijken is met zijn voorgangers, maar er zoals te verwachten niet superspannend uit ziet. Toch heeft de nieuwe Baleno heel wat in zijn mars. Op het gebied van techniek, ruimte, luxe en – hoe kan het ook anders – prijs/kwaliteit.
Niet spannend, maar wel ruim. Vorm volgt functie.

Niet spannend, maar wel ruim. Vorm volgt functie.

Slechts 840 kilogram

De Suzuki Baleno is de grotere broer van de Swift, maar is qua looks niet echt te vergelijken. Waar de Swift een heerlijk sportief ogend wagentje is, komt de Baleno toch vooral over als een functionele allemansvriend. Hij ziet er zeker niet lelijk of ouderwets uit. Maar alles lijkt te draaien om zoveel mogelijk interieurruimte; vorm volgt functie. Hij is vier meter lang, maar weet daar heel veel binnenruimte en ook nog 355 liter bagage uit te persen. Keurige cijfers in het B-segment. Misschien wel het meest frappante is zijn gewicht. De nieuwe Baleno weegt slechts 840 kilogram. Dat is zelfs minder dan de kleinere Swift. Het is gunstig voor de wegenbelasting en de prestaties, maar daarover hieronder meer. De Baleno wordt leverbaar in drie uitvoeringen, Comfort, Exclusive en High Executive. Het instapmodel heeft standaard niet eens toerenteller of een radio, maar wel airco. Het topmodel heeft onder meer standaard adaptieve cruise control, een ingebouwd infotainmentsysteem met navigatie en Radar Brake Support met voetgangersdetectie.
Een instapmodel zonder radio en een topmodel met radargestuurde remhulp.

Een instapmodel zonder radio en een topmodel met radargestuurde remhulp.

Motoren en prestaties

Bij zijn introductie wordt de Baleno beschikbaar met drie motoren. Een 1.0 (een nieuwe driecilinder turbomotor met 112 pk), een 1.2 liter viercilinder met 90 pk en een 1.2 SHVS micro-hybride. Bij die laatste wordt vrijgekomen remenergie opgeslagen in een lithium-ion accu. De nieuwe Baleno wordt standaard gekoppeld aan een vijfversnellingsbak, maar wordt ook geleverd met een zestrapsautomaat of een CVT-automaat. De 1.0 is de snelste van het stel. Dankzij het lage gewicht van de Baleno haalt hij in 11,4 seconden de 100 km/u en een gemiddeld verbruik van slechts 1 op 18 moet theoretisch mogelijk zijn. Enige nadeel: deze variant wordt enkel geleverd in combinatie met de duurste High Executive-uitvoering.
Met slechts 840 kilogram is de Baleno de lichtste in zijn klasse.

Met slechts 840 kilogram is de Baleno de lichtste in zijn klasse.

Prijzen, lease en tweedehands

De prijzen van de nieuwe Baleno beginnen bij 14.999 euro. De Baleno Exclusive, met onder meer 16 inch lichtmetaal, Bluetooth en xenonverlichting is er vanaf 16.199 euro. De meest luxueuze High Executive staat vanaf 18.699 euro bij je voor de deur. De Suzuki Baleno scoort 21% bijtelling voor alle motorvarianten. Gezien de relatief scherpe prijzen geldt een lage netto bijtelling vanaf 96 euro per maand. Op zoek naar een tweedehands Suzuki Baleno? Dan heb je keuze genoeg. Voor ongeveer 500 euro heb je al een keurig oudje met zo'n twee ton op de teller. En wil je er eentje uit het laatste productiejaar met ongeveer 100.000 km op de teller? Dan moet je rekenen op zo'n 1.500 euro.
Tip voor startende ondernemers in de juridische sector: een nette Baleno uit de vorige generatie is er al voor net iets meer dan een mille.

Tip voor startende ondernemers in de juridische sector: een nette Baleno uit de vorige generatie is er al voor net iets meer dan een mille.

---------------------- Benieuwd geworden naar tweedehands Suzuki's Baleno? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam