Elektrische auto’s op de IAA

De autoshow in Frankfurt draait op volle toeren. Elektrificatie is een van de hoofdthema's, want vrijwel alle merken zetten daar de komende jaren op in. Dit zijn enkele van de meest interessante elektrisch aangedreven studiemodellen van de IAA in Frankfurt. ------------ Bekijk alle elektrische en hybride auto's op Marktplaats. ------------

Honda Urban EV Concept

Door zijn olijke, maar tegelijkertijd stoere uiterlijk is de Honda Urban EV Concept (zie ook foto hierboven) een van onze favorieten in Frankfurt. Het door ronde koplampen, ver op de hoeken geplaatste wielen en de hatchback-achterkant gedomineerde lijnenspel is een duidelijke hint naar de allereerste generatie Honda Civic (1972-1979). Het formaat van deze Urban EV komt daar eveneens dicht in de buurt, want met een lengte van 3.895 millimeter is hij zelfs 10 centimeter korter dan de Honda Jazz. Het leuke is dat juist dit studiemodel niet louter toekomstmuziek is, want hij komt ook echt en wel in 2019. Denk dan even de grote wielen, de backlight-verlichte logo's en het futuristische logo weg en teken er in gedachten handgrepen op, maar dan kom je ook een heel eind, aldus een woordvoerder. Honda's eerste elektrisch aangedreven model voor de Europese markt bijt het spits af voor een hele serie elektrische Honda's, want de Japanners zeggen verder van ieder toekomstig nieuw model ook een elektrische versie te ontwikkelen. Wij hopen ondertussen dat Honda niet vergeet van deze 'Urban' ook een lekker bommetje met benzinemotor te maken.

Mini Electric Concept

Het Engelse dochtermerk van BMW heeft al eerder aangekondigd dat het in 2019 met een elektrisch aangedreven Mini komt. Hoewel Mini in Frankfurt net als Honda helaas nog niets prijsgeeft over de techniek, is dit studiemodel wel een voorbode van Mini's toekomstige designtaal. Het studiemodel is weliswaar op de huidige derde generatie Mini gebaseerd, maar onthult enkele kenmerken – zoals de strakke, grote oppervlakken van de carrosserie – die aangeven dat Mini misschien iets meer teruggaat naar het oorspronkelijke design uit 2001. Een ander voorbeeld hiervan is het gebruik van chroom. Iedere nieuwe generatie ging meer glimmen, maar hier is het spiegelende metaal juist helemaal weggelaten, evenals de zwarte wielkasten. Hoe de elektrische Mini er definitief uit gaat zien is nog even afwachten, want dat dit een studiemodel is, blijkt ook uit het interieur van de Mini Electric Concept. Dat ontbreekt namelijk.

Mercedes EQA Concept

Zoals BMW zijn i-modellen heeft, komt Mercedes in de nabije toekomst met het EQ-label om zijn elektrische modellen aan te duiden. De hier getoonde EQA Concept is een studiemodel van het formaat Mercedes A-klasse, het segment van de compacte middenklasse. Waar Honda nog geen technische gegevens van zijn Urban EV Concept prijsgeeft, vertelt Mercedes wel dat de EQA Concept beschikt over twee elektromotoren (één per as, dus vierwielaandrijving) die samen een vermogen van 272 pk hebben. Volgens Mercedes brengt het 60 kWh sterke accupakket je in een lading 400 kilometer ver. Misschien nog wel interessanter is het om te weten dat de accu in tien minuten 25% te laden is. De productieversie van de EQA stelt Mercedes voor 2020 in het vooruitzicht. Daarvóór komt het merk echter al met de iets grotere EQC, inderdaad, van het formaat Mercedes C-klasse. Verder stelt Mercedes tot 2025 tien volledig elektrische modellen, met namen als EQA, EQC, EQE en EQS, in het vooruitzicht.

BMW i Vison Dynamics

Nog een jaar verder in de tijd, we zijn inmiddels in 2021, en de productieversie van deze BMW i Vision Dynamics staat in de showrooms. Hiermee hint BMW naar het derde model in de i-serie, die nu al bestaat uit de BMW i3 en de BMW i8. Deze 'i5' moet precies het gat tussen de huidige twee opvullen. BMW geeft geen exacte gegevens over accu, motor(en) en prijs, maar meldt wel dat dit studiemodel in staat is de sprint naar 100 km/u in 4 seconden af te leggen en een topsnelheid van 200 km/u heeft. En dat alles bij een actieradius van 600 kilometer. Daar blijft het echter niet bij, want ook BMW presenteert in Frankfurt grootse toekomstplannen op het gebied van elektrificatie. In 2025 wil het merk twaalf volledig elektrisch aangedreven modellen hebben en nog eens dertien geëlektrificeerde auto's. We wachten in spanning af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam