Column Thomas Bangma: Rijles

Nu mijn dochter 16,5 jaar oud is, mag ze eigenlijk beginnen met rijles. Zij is er helemaal klaar voor, maar ikzelf nog niet helemaal. Ik doe al m’n hele leven niets anders dan met auto’s rijden en racen. In laatstgenoemde discipline geef ik al een jaar of tien les op diverse circuits en in dat kader ben ik onlangs zelfs officieel gecertificeerd door de Sport Driving School van Porsche. Jazeker, wegens bewezen didactische en rijtechnische vaardigheden. Desondanks mag ik mijn bloedeigen dochter niet zelf op de openbare weg rijles geven. U zult begrijpen dat ik het daar nogal moeilijk mee heb. Dat ze van iemand anders les krijgt in wiskunde (en van haar vriendje in dingen waarvan ik niks wil weten…) is prima, maar autorijden? Ik dacht het niet. Nu zult u zeggen dat het wellicht juist beter is als ze van iemand anders rijles krijgt. Mijn antwoord daarop is NEE. Ik heb haar ook leren fietsen en skiën en dat ging uitstekend, dank u.

Aan welke rijschool moet ik haar in hemelsnaam toevertrouwen? Aan rijbijmurat.nl soms? Welke instructeur laat ik haar (met de beste bedoelingen hoor) uitleggen dat je vooral lekker hoog moet gaan zitten en het stuur moet doorgeven? En dat je bij 1.500 toeren moet opschakelen, zodat je zeker weet dat de drijfstanglagers het geen 100.000 km uithouden? Nou?! En wie kan haar dat straks allemaal tandenknarsend weer afleren? Juist. Dat gaat ongetwijfeld een hoop stress & strijd opleveren, want ze zijn nu eenmaal zeer beïnvloedbaar op deze leeftijd. ‘Ja maar pap, dat heb ik zo van mijn rijinstructeur geleerd!’ ‘Ja schatje, en heeft de beste man je ook geleerd hoe je een noodstop uitvoert en hoe je daarbij optimaal gebruikmaakt van ABS?! Nee, dat heeft ‘ie je natuurlijk niet geleerd hè, want dan zou hij vaker de remblokken van z’n Polo ‘slowmotion’ moeten laten vervangen en dat kost geld.

Maar het wordt nog erger: ik mag mijn dochter volgens de letter van de wet niet eens meer leren slippen/driften of de ideale lijn leren rijden op een circuit. Een circuit! Want ik heb geen WRM-certificaat (Wet Rijonderricht Motorrijtuigen). En dat heeft iedereen die in bedrijfsmatig verband rijonderricht geeft sinds 1 juni 2014 in principe nodig. Maar daarvoor moet je dus onder meer een stage van 30 uur doorlopen bij een rijschoolhouder…

Porsche Tracktest 911 GT3 R Hybrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam