Half miljoen autobezitters kocht autobanden online

Het is binnenkort weer tijd voor winterbanden en voor de consument valt er heel wat te kiezen. Ook online. Er worden steeds meer winterbanden op internet te koop aangeboden – op Marktplaats bijvoorbeeld al 50% meer dan vorig jaar – en deze worden ook goed gevonden. Ruim een derde (36%) van de autobezitters oriënteert zich online bij de aanschaf van autobanden en inmiddels hebben al 500.000 autobezitters in Nederland ooit autobanden via internet gekocht. Dit blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Marktplaats en VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche.

Nieuwe en gebruikte banden

"De trend van online shoppen is ook bij autobanden niet te stoppen", stelt Leendert Bottelberghs, Head of Carparts Business bij Marktplaats. "We zijn daarnaast blij dat Marktplaats naast het particuliere aanbod steeds meer grote professionele autobanden aanbieders aantrekt. Daarmee krijgen mensen die op zoek zijn naar banden een goed en compleet beeld van het aanbod van zowel nieuw als gebruikt."

Rol internet neemt toe

Momenteel heeft een half miljoen, ofwel 7% van de autobezitters, wel eens nieuwe of tweedehands banden online gekocht. De verwachting is dat dit percentage de komende jaren verder zal toenemen. Uit het onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de autobezitters vermoedt in de toekomst banden online te gaan kopen. De websites die worden bezocht voor informatie en raadpleging zijn die van zoekmachines, prijsvergelijkers en bandenspecialisten. Degenen die hun banden daadwerkelijk online aanschaffen doen dit met name op de website van een bandenspecialist / ‘fastfitter’ (45%) of op Marktplaats (15%).

Specialist blijft belangrijk

Het gemak en de concurrerende prijzen die online verkoop biedt, zijn erg aantrekkelijk, maar er mag natuurlijk niet ingeleverd worden op kwaliteit en professionaliteit. Dit zien online kopers gelukkig ook in. Ruim driekwart van hen geeft aan de montage over te laten aan de vakman. Ook laat bijna 70% van de autobezitters zich door de specialist adviseren. Erg fijn, vindt ook Tim van der Rijken, algemeen secretaris van VACO:

“Het aanbod van banden is groot en divers. Dat verklaart de behoefte aan professioneel advies. Bovendien zal iemand de aangeschafte banden moeten monteren. Dat is specialistisch werk. Het is goed om te zien dat Nederlanders de kennis en ervaring van de vakman erkennen en benutten. Dit komt de veiligheid, maar ook het milieu en het rijcomfort ten goede."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam