Daar komen de Britten!

Liefhebber van Britse luxe? En haal je ook voor de dikkere SUV je neus niet op? Dan wordt het genieten de komende jaren óf last hebben van heel veel keuzestress. Maak kennis met de Jaguar F-Pace en Bentley Bentayga: twee terreinreuzen voor de rijken.

Bekend uit de Tour

De oplettende kijker had hem al zien rijden in de karavaan van Team Sky in de Tour de France: de nieuwe Jaguar F-Pace. De eigenaar van Jaguar, Tata Motors, zet hiermee een SUV neer die er uitermate sportief uitziet. De neus doet denken aan de XJ, XF en XE, terwijl de achterlichten juist weer associaties oproepen met de gespierde F-type. Dit oogt atletischer dan een Porsche Cayenne, al blijft dat natuurlijk een kwestie van smaak. Op dit moment staat de auto te pronken op de IAA in Frankfurt, maar binnen afzienbare tijd rolt ‘ie naar binnen bij de Nederlandse Jaguar-dealers. Hij wordt leverbaar met 2,0-liter diesel met 180 pk en een 3.0 D (300 pk). Ook is er een 3,0-liter SC benzinemotor die afhankelijk van de uitvoering 340 of 380 pk levert. De vanafprijs van deze Jag is 52.850 euro voor de 2.0 D. Wil je de snelste benzinevariant? Reken dan op minimaal het dubbele.
Het instapmodel van deze Jaguar heeft alleen achterwielaandrijving.

Het instapmodel van deze Jaguar heeft alleen achterwielaandrijving.

Drie keer zo duur

Mag het allemaal nog wel een tandje luxer? Dan biedt de gentleman bij het Bentley-verkooppunt wellicht uitkomst. Het Britse merk (hier is Volkswagen dan weer de eigenaar van) heeft namelijk de snelste, maar toch ook wel meest luxe SUV ooit onthuld: dit is de Bentayga. Een exemplaar op de oprijlaan (van een x-aantal kilometer) kost naar schatting drie keer zoveel als de meest luxe versie van de zojuist besproken Jaguar: drie ton dus. Maar dan krijg je ook wat. Neem bijvoorbeeld de motor: er ligt een splinternieuwe twaalfcilinder onder de kap met maar liefst 608 pk. Deze kolos sprint daarmee in 4,0 seconden naar 100 km/u (een Porsche 911 Carrera doet daar 4,8 seconden over) en het beest schopt het tot een verbluffende 301 km/u als je hem voluit laat knallen op de Autobahn. Naast de genoemde twaalfcilinder ligt het in de lijn der verwachtingen dat Bentley ook nog met een aantal andere motoriseringen komt, zoals een V8 en wellicht zelfs een diesel.
Het meest chique interieur in het SUV-segment: Bentley belooft het.

Het meest chique interieur in het SUV-segment: Bentley belooft het.

Lastig kiezen

De keuze is dus welbeschouwd niet: een Jaguar F-Pace of een Bentley Bentayga, maar eerder de Bentley of drie dikke F-Paces. Als je denkt dat deze keuze moeilijk is: het wordt nog ingewikkelder. Rolls Royce werkt momenteel namelijk ook al aan een SUV. En wil je toch liever Italiaans dan Brits? Zelfs Maserati en Lamborghini schijnen de komende jaren de steeds gezelliger wordende SUV-markt te willen betreden. Zou er ooit ook nog een Ferrari-SUV komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam