Autokosten per maand van nieuwe auto’s en occasions

Met een nieuwe auto heb je minder onderhoud, maar wat voor soort is onder de streep nou goedkoper om drie jaar te rijden, een nieuwe of een tweedehands auto? De Consumentenbond dook erin en wij lichten de beste resultaten eruit. In Autogids 2015 (nu in de winkels) van de Consumentenbond doet het testpanel de kosten van de meest verkochte modellen per klasse uit de doeken. De bond hield rekening met zowel variabele (brandstof, onderhoud, reparaties) als vaste (verzekering, belasting, afschrijving) kosten. Het onderzoek hanteerde een jaarkilometrage van 16.000. Voor de afschrijving (bij dergelijk jonge auto's veruit de grootste kostenpost) raadpleegde het testpanel Autotelex waarbij de auto fictief weer werd ingeruild op een vergelijkbaar exemplaar.

Occasion het voordeligst

De kosten van drie categorieën auto's zijn onder de loep genomen: nieuwe auto's die na drie en zes jaar worden ingeruild en occasions van drie jaar oud die na drie jaar weer plaats maken voor een vergelijkbaar model. Een occasion komt keer op keer als voordeligst uit de bus (de grootste kostenpost, afschrijving, is dan immers al een stuk minder), hoewel in enkele gevallen het verschil in kosten slechts enkele tientjes per maand bedraagt. Opvallend is overigens dat in de categorie van de hoge middenklasse (à la BMW 5-serie) de diesels, ondanks hun hogere wegenbelasting, als voordeligst uit de bus komen. Hier volgen de resultaten in de verschillende klassen.

Stadsauto's – Suzuki Alto 1.0 (vanaf 2009)

In de categorie stadsauto's die als drie jaar oude occasion worden gekocht, heeft de Suzuki Alto 1.0 de laagste kosten per maand (275 euro). Bij nieuwe auto's die drie jaar worden gereden is dat de Kia Picanto 1.0 met 310 euro per maand. In de categorie auto's die de koper vanaf nieuw zes jaar rijdt, delen beide modellen de eerste plaats. wk 51 Suz Alto

Stadsauto's

Merk, type

Bouwjaren

Brandstof

Kosten nieuw tot 3 jaar

Kosten nieuw tot 6 jaar

Kosten occasion 3-6 jaar

Suzuki Alto 1.0

2009-heden

B

320

295

275

Kia Picanto 1.0

2011-heden

B

310

295

285

Compacte klasse – Suzuki Swift 1.2 (vanaf 2010)

Ook in de klasse van de Volkswagen Polo strijkt Suzuki met de eer en staat het slechts een klein deel van de buit af aan Kia. Deze keer is het een tweedehands Suzuki Swift 1.2 die de lijst aanvoert met een maandelijkse kostenpost van 340 euro. Bij nieuwe auto's die de koper zes jaar rijdt, wint opnieuw de Swift (met 340 euro per maand). De Kia Rio 1.2 is de voordeligste (390 euro) als hij als nieuwe auto drie jaar in bezit blijft. wk 51 Suz Swift zwart

Compacte auto's

Merk, type

Bouwjaren

Brandstof

Kosten nieuw tot 3 jaar

Kosten nieuw tot 6 jaar

Kosten occasion 3-6 jaar

Suzuki Swift 1.2

2010-heden

B

400

365

340

Kia Rio 1.2

2011-heden

B

390

375

365

  In deel 2 over autokosten volgen de goedkoopste nieuwe en tweedehands auto's in de compacte middenklasse, de middenklasse, de hoge middenklasse, de kleine ruimteauto's, de compacte ruimteauto's en de SUV's (Sport Utility Vehicles).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam