De 10 meest waardevaste auto’s (deel 1 van 2)

Of je nou een nieuwe of een jong gebruikte (tot twee, drie jaar oud) auto koopt, de afschrijving is de grootste kostenpost. Omdat het uitermate handig is om te weten welke auto's hun waarde het best behouden, heeft de ANWB een top tien van de meest waardevaste auto's samengesteld. De onderzoekers hebben gekeken welke nieuwe auto's na vier jaar de minste afschrijving hebben. Uitgangspunt was de grootte van het aanbod en de nieuwprijs van benzinemodellen die in september 2012 in ons land in grote aantallen zijn verkocht. Vooraf is het bovendien handig om te weten dat de gemiddelde personenauto de eerste vier jaar ongeveer in waarde halveert. We presenteren de top tien in twee delen, eindigend met de nummer één.

10. Kia Picanto

wk-36-kia-picanto Het Koreaanse Kia, dochtermerk van Hyundai, is in deze prestigieuze top 10 maar liefst twee keer vertegenwoordigd. Een prestatie van formaat van het merk dat met ieder nieuw model hogere ogen gooit. De tweede generatie, want daar hebben we het bij een Picanto uit 2012 over, was geliefd, onder meer vanwege een uitgebreide fabrieksgarantie. Maar dat niet alleen. Zijn uiterlijk viel bij een grote doelgroep in de smaak en de Picanto biedt relatief veel interieurruimte; een sterk punt in het kleine segment. Tweedehands auto's met airco brengen altijd net wat meer op en dat geldt ook voor deze Kia. Als je daarnaast ook nog eens hebt gekozen voor een exemplaar met elektrisch bedienbare ramen achter, zit je helemaal goed en kun je na vier jaar nog steeds rekenen op zo'n 60% van de oorspronkelijke nieuwprijs.

9. Hyundai ix20

wk-36-hyundai-ix20 De Hyundai ix20 is de iets meer aangeklede en dus duurdere versie van de Kia Venga. Desondanks, of misschien juist daardoor, heeft hij een iets hogere afschrijving dan de Kia. Kopers die in het verleden voor een ix20 met automaat hebben gekozen, zitten ondanks de veel hogere aanschafkosten van die versnellingsbak relatief het best, want ze zijn als tweedehands auto erg gewild. Een handbak met airco (daar hebben we hem weer) en middenarmsteun is na vier jaar gemiddeld nog 11.000 euro waard.

8. Kia Venga

wk-36-kia-venga Het USP (unique selling point) dat de zeven jaar fabrieksgarantie van Kia is, doet goede zaken voor het merk. De Venga kenmerkt zich door een hoge zitpositie, een eigenschap die inmiddels net als airco, zij het iets minder nadrukkelijk, voor een hogere restwaarde zorgt. Als je Venga bovendien ook nog is uitgerust met elektrisch bedienbare buitenspiegels, heb je het helemaal goed gedaan. Dan bezit hij na vier jaar gemiddeld nog 61% van de nieuwwaarde.

7. Volkswagen Beetle

wk-36-vw-beetle Dat de hippe Volkswagen Beetle een betere restwaarde heeft dan zijn alom gewaardeerde zustermodel, de Golf, betekent dat autokopers steeds progressiever worden. Voor de relatief geringe nieuwprijs van 23.000 euro kreeg je vier jaar geleden een auto met een goede uitrusting waaronder aluminium wielen, cruise control en airco. Precies de zaken waarvoor kopers van tweedehands auto's graag extra betalen. Zou je hem nu weer inruilen, dan is hij gemiddeld nog altijd het mooie bedrag van 14.000 euro waard.

6. Toyota Yaris Full Hybrid

wk-36-toyo-yaris-hybrid-achter Net als crossovers, winnen ook hybrides als occasions aan populariteit. Een voorbeeld daarvan is deze Toyota Yaris Full Hybrid die de zesde plaats in de top 10 inneemt. Wie vier jaar geleden dit model nieuw kocht en koos voor de vijfdeurs versie, heeft het goed bekeken. Naast het feit dat deze Yaris al verscheidene keren is verkozen tot zuinigste auto in zijn segment, bedraagt de restwaarde na vier jaar ook nog eens 61% van de nieuwprijs. In deel 2 van de top 10 van occasions met de hoogste restwaarde zien we welke modellen er op de plaatsen 5 t/m 1 staan. ----- Klik hier voor al deze en andere tweedehands auto's op Marktplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam