De 10 meest waardevaste auto’s (deel 2 van 2)

Wat zijn de meest waardevaste auto's? In deel 1 presenteerden we de nummers tien tot en met zes uit de top tien. Hier volgt de top 5, volgens de koerslijst van de ANWB.

5. Mercedes B-klasse

wk-36-mercedes-b-klasse Van de tweede generatie Mercedes B-klasse (gebouwd vanaf 2011) zijn de versies met automaat volgens de koerslijst het meest waardevast. Zelfs zo sterk dat een koper op de extra investering voor deze optie na vier jaar nauwelijks heeft afgeschreven. Uit de verzamelde gegevens blijkt dat een B-klasse die in 2012 ruim 30.000 euro kostte na vier jaar gemiddeld nog altijd zo'n 19.000 euro opbrengt.

4. Toyota Verso-S

wk-36-toyo-verso-s De Toyota Verso-S is de opvolger van de Yaris Verso. De mini-MPV is sinds 2011 leverbaar. Fileparkeren is een makkie dankzij zijn lengte van nog geen vier meter. Net als de nummers 1, 8 en 9 uit de lijst beschikt de Verso-S over een wat hogere zitpositie, waaruit we kunnen concluderen dat dit bij steeds meer occasionkopers populair is (of dat de kopersgroep vergrijst). Als de koper in 2012 in de folder ook nog eens de zo gewaardeerde airco en cruise control heeft aangevinkt, zit het met de restwaarde helemaal goed. Die zit dan op zo'n 62% van de aanschafprijs.

3. Subaru BRZ

wk-36-subaru-brz De Subaru BRZ (eveneens vanaf 2011) mag je in deze top 10 van meer en minder grote verkoopsuccessen gerust een verrassing noemen. Zijn enorme waardevastheid is dan ook te danken aan de exclusiviteit. Kennelijk is het aantal mensen dat een gebruikte BRZ wil, groter dan het aantal kopers dat wil investeren in een nieuw exemplaar. Of de eigenaren zijn er zo gelukkig mee, dat ze hem niet van de hand doen. De BRZ is technisch identiek aan de Toyota GT-86, maar deze laatste had in 2012 een 3.500 euro hogere nieuwprijs. Reden waarom we hem in deze lijst niet terugvinden. De gemiddelde BRZ is na vier nog zo'n 23.000 euro waard.

2. Volkswagen Up

wk-36-vw-up De kleinste Volkswagen is in 2011 geïntroduceerd. In het jaar van toetsing door de ANWB, 2012, had de vijfdeurs variant een vanafprijs van 8.800 euro. Als je zo'n auto hebt met ongeveer 60.000 kilometer op de klok, dan brengt hij gemiddeld nog bijna 6.000 euro op. De Up is onderdeel van een technisch identitiek drietal waartoe ook de Seat Mii en de Skoda Citigo behoren. Deze twee doen het waardetechnisch iets minder, maar als we deze lijst uitbreiden tot een top 15, zouden ook zij hier staan.

1. Maxda CX-5

wk-36-mazda-cx-5-achter De crossover is een van de snelst groeiende automodellen. Ook veel occasionkopers willen tegenwoordig zo'n soort auto, zo blijkt uit de winnaar van deze top 10, de Mazda CX-5 (leverbaar vanaf 2012). De Japanner dankt zijn winst echter niet alleen aan zijn modieuze carrosserie, maar ook aan zijn betrouwbaarheid, de voor dit type auto kenmerkende, hoge zit, veel interieurruimte en een belijning die breed gewaardeerd wordt. De TS+-uitvoering (met voorwielaandrijving, klimaatregeling, cruise control en parkeersensoren) spant qua waardevastheid de kroon: na vier jaar bezit dit model gemiddeld nog 66% van zijn nieuwwaarde. ----- Geïnteresseerd in één van deze auto's. Klik hier voor alle occasions.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam