Made in Nederland: Mitsubishi

Uit de Nedcar-fabriek in Born rollen alweer een tijdje nieuwe Mini’s. Wil je ook graag een in Nederland gebouwde auto? Dan kun je uit meerdere merken kiezen. Wat dacht je van een tweedehands Mitsubishi?
Carisma

Mede gepromoot door André van Duin: de ‘Caaarisma’.

Mitsubishi liet zijn eerste model in 1995 in Limburg produceren. Dat was de Carisma: een compacte middenklasser die het platform deelde met de eveneens in Born gebouwde Volvo's S40 en V40. De auto werd geïntroduceerd met een spraakmakende reclamecampagne: op de achterpagina van veel kranten stond in koeienletters ‘CARISMA’. Wie deze advertentie voor het raam hing, maakte kans op de auto. In die tijd zag je in Nederland werkelijk overal de rode Carisma-posters hangen. Het model (eerst alleen als hatchback, later ook als sedan) bleef tot 2004 in productie.

Mitsubishi’s compacte MPV

Spacestar

Populair bij politie: Mitsubishi Space Star.

Ook van Nederlandse bodem: de Mitsubishi Space Star (1998-2006). Met dit model deden de Japanners mee in het segment van de kleinere MPV’s. Na de komst van de succesvolle Renault Mégane Scénic visten veel merken mee in deze vijver. De Space Star werd veelvuldig aangeschaft door de Politie. Iedereen heeft er wel eens een in politietrim voorbij zien komen. Ook agenten in burger reden veelvuldig in het model rond. Tegenwoordig heeft Mitsubishi weer een nieuwe Space Star in de showrooms staan, maar nu is het een kleine en betaalbare concurrent van auto’s als de Nissan Pixo en Suzuki Alto.

Kek gelijnde stadsauto

Colt

Als vijfdeurs, driedeurs en klapdakcabrio (zie foto bovenaan): de Colt.

Na de toch wat gezapig vormgegeven Carisma en Space Star bracht Mitsubishi in 2005 een lekker fris ogend model op de markt: de Colt. Deze compacte stadsauto was er eerst als vijfdeurs, maar niet veel later verscheen er ook een gewaagd gelijnde driedeurs. Die heette Colt CZ3. Onbetwist topmodel van de reeks was de CZT: een sportieve 150 pk sterke variant met turbomotor. Later volgde ook nog de Colt CZC: een cabrioversie met een klapdak: halverwege de jaren 2000 een ongekend populaire carrosserievorm. De concurrentie was hevig met de 206 CC, Opel Tigra en Nissan Micra C+C. Je komt de open Colt dan ook maar weinig tegen.

Outlander werd Nederlander

Outlander

Technisch identiek aan SUV's van Peugeot en Citroën: de Outlander.

Hij was al een tijdje in productie (sinds 2007) maar in 2008 mocht Nedcar ook de Mitsubishi Outlander assembleren. Het was de tweede SUV uit deze serie en ook op andere locaties rolde het model van de band. Technisch is deze Outlander overigens gelijk aan de Peugeot 4007 en de Citroën C-Crosser, maar die twee kwamen niet uit Nederland. Wie anno 2014 nog interesse heeft in een gebruikte Outlander heeft keus uit exemplaren van 2003 tot nu. Outlanders gebouwd tussen 2008 en 2012 komen mogelijk uit Nederland.

Niet-Nederlandse Mitsubishi Outlander is populairst

PHEV

Zwart, maar ook groen en daarom voordelig: de Outlander PHEV.

Na de Outlander hield Mitsubishi het voor gezien in Nederland. De Japanners waren als enige actief in de fabriek. Even was er daarom onzekerheid over de toekomst. Totdat BMW zich meldde namens het merk Mini. Ironisch genoeg is Nederland inmiddels helemaal verzot op de derde generatie Outlander. Die is er namelijk ook als Plug-in hybride, PHEV genaamd. Vanwege de gunstige bijtelling (na januari 2014 door nieuwe regels iets minder voordelig) op die auto was deze SUV de laatste maanden van 2013 zelfs het best verkochte model in ons land…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam