Klassieke film- en tv-auto’s (deel 2)

Na de DeLorean DMC-12 uit "Back to the Future" en de Ferrari Testarossa uit "Miami Vice" is deze week het podium weer gereserveerd voor één beroemde auto uit een film en één uit een tv-serie.

Mini Cooper S (“The Italian Job”)

Cooper

Mini Cooper S uit 2010.

Hoewel de Mini Cooper van oorsprong Brits is, kreeg de auto een uitgesproken Italiaans tintje door een klassieke misdaadfilm uit 1969: “The Italian Job”. Hierin pleegt Michael Caine een grote overval in Italië. Hoogtepunt van de film is een tien minuten durende achtervolging met drie Mini's Cooper S door de straten van Turijn. In een remake uit 2003 – met Mark Wahlberg en Charlize Theron – scheuren een stel nieuwe Mini Coopers achter elkaar aan in het metrostation van Los Angeles, waarbij ze zelfs moeiteloos van steile trappen afrazen. Indrukwekkend.  

Populair racemonstertje

De al decennia lang razend populaire Mini Cooper S is in feite een Mini Cooper met meer vermogen. Terwijl de Mini Cooper weer een sportieve versie was van de oorspronkelijke Mini uit 1959: een kleine auto van de British Motor Corporation (BMC) die uitgroeide tot een icoon van de jaren zestig. De geestelijk vader van de krachtige upgrades is John Cooper, een racelegende en constructeur van race- en sportauto’s, die terecht veel mogelijkheden zag in de kleine trendsetter. De uitstekende wegligging, solide kooiconstructie en het doordachte materiaalgebruik maakten van de Mini een perfecte kandidaat voor het circuit. De Mini Cooper maakte zijn potentieel waar en haalde onder meer de eerste plaats in de Monte Carlo Rally van 1964, ’65 en ’67.

GMC Vandura (“The A-Team”)

Een schaalmodel is nog makkelijk te vinden. Voor een volwassen exemplaar is het goed zoeken; of sleutelen.

Een schaalmodel is nog makkelijk te vinden. Voor een volwassen Vandura in A-team-uitvoering is het goed zoeken; of sleutelen.

“The A-team”, de enorm populaire actieserie uit de jaren tachtig over vijf Vietnam-veteranen die als huurlingen mensen in nood helpen, staat bol van de achtervolgingen en interessante voertuigen. De Corvette cabrio van Face, uitgevoerd in wit met rode streep, is natuurlijk erg memorabel, maar de enige echte A-team-auto is het stoere, zwarte busje (eveneens met rode streep) waarmee ze als team op pad gingen: de GMC Vandura.

GMC = Chevrolet?

De Vandura-bestelwagen, vaak getypeerd en gebruikt als camper, is een voertuig van GMC, een afdeling van General Motors die zich voornamelijk richt op vrachtwagens, bestelwagens, militaire voertuigen, bussen en SUV’s. Hoewel de wagens van GMC meestal wel wat meer opties hebben, zijn ze verder praktisch identiek aan de (zuster)modellen van Chevrolet, een ander merk van GM. De evenknie van de Vandura is de Chevy Van.

Cool-factor

Vandura

GMC Vandura occasion.

De oorspronkelijke Vandura uit de jaren tachtig-serie is een benzineslurper en trekt op als een oude man die overeind komt uit zijn luie stoel, maar de cool-factor is niet te ontkennen, zeker niet als je hem pimpt tot hij eruit ziet als het A-team-busje. En als je de wagen dan start en de motor laat bulderen: heerlijk! Het zal lastig worden om dit busje in precies de juiste uitvoering op de kop te tikken, maar zo nu en dan duikt er wel eens een goed lijkend exemplaar voorbij, dus blijf vooral kijken. In de tussentijd zijn er voor de sleutelaars onder ons altijd wel wat bruikbare tweedehands Vandura's te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam