Auto verkopen in Nederland of België? Dit moet je weten!

Voldoet je huidige auto niet meer aan je wensen of heb je gewoon een geweldige auto-aanbieding gezien die je niet kunt laten schieten? Bied je oude auto dan te koop aan, bijvoorbeeld via Marktplaats of 2dehands.be. Zorg er dan voor dat je aan de volgende zaken denkt:

1. Tenaamstelling/Kentekencard

Als je je auto wilt verkopen, of dit nu aan een particulier of een autobedrijf is, heb je het volledige kentekenbewijs nodig. * Als je een auto in 2014 of later hebt gekocht, heb je een kentekenbewijs op bankpasformaat gekregen, de zogeheten kentekencard. Met deze card en de tenaamstellingscode die je na de aankoop per post hebt ontvangen, kan de auto op naam van de koper worden gezet. * Vóór 2014 kreeg je een papieren kentekenbewijs dat bestond uit deel 1A (het voertuigbewijs), deel 1B (het tenaamstellingsbewijs) en deel 2 (het overschrijvingsbewijs). Bij de verkoop zijn deze laatste twee bewijzen nodig voor de tenaamstelling. Draag je hier geen zorg voor, dan blijf je zelf de kosten dragen voor verzekering, apk en verkeersovertredingen.

2. Apk-rapport

Het verdient aanbeveling om het apk-keuringsrapport mee te leveren. Hoewel je hem in Nederland niet bij je hoeft te hebben, kan hier in het buitenland om gevraagd worden.

3. Verzekering en belasting

Na het verkopen van je auto hoef je - uiteraard - geen verzekering en wegenbelasting meer te betalen. Dit laatste wordt vanzelf opgeschort of verrekend met de belasting van je nieuwe auto. Je moet wel zelf achter het wijzigen of opzeggen van je verzekering aangaan. Soms is een telefoontje genoeg, soms moet je een brief sturen met een kopie van het vrijwaringsbewijs, dat je krijgt van de koper wanneer de auto op zijn naam is overgeschreven.

4. Meldingsplicht

Als jij als particulier je auto verkoopt, hoef je geen garantie aan te bieden. Wel moet je de koper eerlijk informeren over eventuele gebreken aan de auto. Doe je dit niet, dan kun je hiervoor later verantwoordelijk worden gehouden. De koop kan dan zelfs ongedaan worden gemaakt.

Regels België

Bij onze zuiderburen gaat het overigens niet heel anders. Toch zijn er wel een paar verschillen. Het valt op dat er iets meer vereisten zijn. Misschien handig om te weten als je naar dit land gaat verhuizen of hier een koper vindt voor je auto:

1. Kentekenbewijs

Net als in Nederland bestaat er een tweedelig inschrijvingsbewijs of kentekenbewijs (CIM, certificat d’immatriculation), waarvan beide delen nodig zijn bij de verkoop van de auto.

2. Gelijkvormigheidsattest

In België heeft de koper van een auto ook een zogenaamd gelijkvormigheidsattest nodig, welke wordt afgeleverd door de invoerder of fabrikant en aangeeft dat de auto aan de fabrieksnormen voldoet.

3. Technische keuring

Een technische keuring is verplicht als je je auto wilt verkopen. Je krijgt hiervan een keuringsbewijs, dat gekoppeld wordt aan een formulier voor de aanvraag van inschrijving. Vervolgens dient binnen twee maanden zo’n aanvraag worden ingediend door de koper van je auto.

4. Car-Pass

Tenslotte moet de verkoper van een Belgische auto de Car-Pass kunnen overleggen, een officieel document met de kilometerstand van de auto (vergelijkbaar met NAP-check van Nationale Autopas in Nederland).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam