Deze vroege BMW 525i heeft geen druppel regen gezien sinds 1982

“Een van de eerste 525i’s in Nederland, 42.000 kilometer vanaf nieuw, altijd onder een deken gestaan en verzorgd als een waardevol juweel."
Natuurlijk, ik wist wel dat ze bestonden: auto’s die ‘als nieuw’ worden gehouden vanaf het moment dat ze de fabriek verlaten. Maar ik had er nog nooit een in het echt gezien. Dus toen mijn vrienden van Mayster me uitnodigden om hun nieuwe fotostudio voor auto’s te komen bekijken – met op de draaischijf hun nieuw verworven BMW E28 525i – kon ik me niet inhouden. Ik weet niet goed meer waar ze trotser op waren: de smetteloze BMW, die er inderdaad uitzag alsof hij zo uit een brochure uit de jaren 80 was gesprongen (hij is echt perfect), of de eerste foto die ze ervan maakten. Want dat is wat bovenstaande foto zo speciaal maakt: het is de eerste testfoto in de nieuwe studio en het resultaat is zo kraakhelder en subtiel dat hij nu uitvergroot op de studiomuur hangt.

Geen druppel vocht

Marcel Buining, een van de drie oprichters van Mayster: “Alhoewel ik een BMW-man ben, liep ik toevallig tegen de auto aan. Toen ik het verhaal achter de auto hoorde, wist ik: die moet ik hebben. De vorige (en eerste) eigenaar reed er nooit mee in regen, sneeuw of hagel. Hij checkte iedere morgen de weersvoorspelling en als er ook maar een 1% kans was op een druppel vocht, dan pakte hij de fiets om naar z’n werk te gaan. Het resultaat is onvoorstelbaar, helemaal als je bedenkt dat het een Noord-Europese auto betreft (waar het vochtige klimaat veel van auto’s vergt, red.): hij ziet er echt uit alsof hij zo van de lopende band is gerold.” Buining vervolgt: “Uiteraard heeft de eigenaar ook de volledige onderhoudsgeschiedenis zorgvuldig gearchiveerd. Dat was overigens niet zo moeilijk, want de BMW is altijd door een en dezelfde dealer onderhouden (BMW Poelgeest in Heemstede, voorheen Boekenroode). Een ander leuk detail: dit was in 1982 de allereerste E28 die in Kennemerland werd verkocht en dus ook een van de eerste van Nederland.”

Lichtgrot

De mannen zijn op dit moment bezig met een documentaire over de auto, waarin de vrouw van de vorige eigenaar uitgebreid aan het woord komt. Die markeert straks de officiële start van hun bedrijf en dient tevens als een showcase van wat er mogelijk is in hun hightech lichtgrot. Mayster gaat in eerste instantie vooral aan de slag als foto- en filmstudio voor importeurs en dealers; mogelijk dat op een later tijdstip ook eigenaren van exclusieve auto’s welkom zijn.

Vraag groter

Het spreekt voor zich dat een E28 is deze staat zo goed als onvindbaar is. Op Marktplaats staan er wel een paar te koop - zij het met wat werk - maar aan het aantal biedingen te zien, is de vraag op dit moment groter dan het aanbod. -------- Klik hier voor alle BMW's 525 op Marktplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam