De evolutie van de Mercedes-grille

De Mercedes-grille verandert steeds een beetje. Een verticale streep en wat horizontale lamellen zijn daarom al lang niet meer vanzelfsprekend. Hoe heeft dit designkenmerk zich ontwikkeld? We geven een overzicht van de evolutie. Vroeger was het makkelijk. In de jaren ’80 hadden bijna alle Mercedes-modellen een zo ongeveer rechtopstaande grille met in het midden een verticale chromen streep. Daaroverheen lagen dan de horizontale strepen. De 190 (W201) had er bijvoorbeeld twee, grotere modellen (zoals de 200/300-serie en de S-Klasse) kregen er drie. Sportievere modellen van Mercedes, evenals busjes en terreinauto’s werden dan weer uitgerust met een grille die de ster in het midden had.
260

Een verticale verchroomde streep en drie horizontale met een sterretje er boven. Zo makkelijk was het.

Allemaal streepjes

Vanaf de jaren 2000 kregen we bij Mercedes meer horizontale lamellen bij een duurdere uitvoering. De C-Klasse in Classic-trim had bijvoorbeeld slechts twee chromen streepjes, terwijl er bij de Avantgarde en Elegance vier stuks op zaten. Ook bij de E- en S-Klasse waren twee of drie streepjes al lang niet meer gangbaar (zie foto). Hoe luxer, hoe meer chromen streepjes was het destijds.
ME3

Een duurdere uitvoering betekende meer chromen lamellen rond het jaar 2000.

Van veel naar geen

In de laatste jaren zijn de streepjes langzaam uit het design van de Mercedessen aan het verdwijnen. De vierde generatie C-Klasse had bijvoorbeeld in Avantgarde-uitvoering een ster in de grille in plaats van op de motorkap. Ook de E-Klasse is er na zijn laatste vernieuwbeurt met een ster in de grille. Recent uitgebrachte Mercedes-modellen, zoals de A, B, GLA en CLA zijn er zelfs nooit geweest met een lamellengrille met ster erboven.
MC4

De ster in de grille: we zien het steeds vaker.

Nieuwste variatie

Toch zijn er nog Benzen met lamellengrille. Een voorbeeld daarvan is de S65 AMG van de vorige generatie. En wat valt op? Dit model heeft wel horizontale lamellen, maar het zit anders. We zien twee streepjes aan weerszijde van een zwarte horizontale balk (zie foto bovenaan artikel). Op de allernieuwste S65 AMG zijn die zwarte balken een soort panelen in vleugelvorm geworden met daaromheen een chromen rand. En zo blijven ze dus variëren bij Mercedes. We zijn benieuwd naar de volgende interpretatie van hun grille…
Zelf

Wie in de jaren ’80 graag een ster in de grille wilde, ging zelf aan de slag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam