De wederopstanding van een schuurvondst

Mocht de term nieuw zijn voor je: een schuurvondst is een oud gebruiksvoorwerp dat jarenlang is gestald en het waard is om op te knappen. Je kan een pareltje vinden, maar het is ook een potentieel risico voor tegenvallers. Zorg dus voor een duidelijk doel, termijn en budget. Deze week kwam ik een Opel B Kadett uit 1968 op het spoor die moet dienen als verjaardagscadeau voor mijn broer. De oude eigenaar is een bekende, de auto was zijn eerste. Nadat deze tien jaar geleden niet meer door de apk-keuring kwam, besloot hij de oldtimer te stallen. Kees, de boer waar de oude Kadett binnen stond te slapen, verwisselde voor mijn komst nog een lekke band. De trommelremmen zaten gelukkig niet vast en het Opeltje liet zich zonder enige problemen uit de rozenschuur slepen. Op de brug van een bevriende garagist bleek de aftakeling van de oude Duitser mee te vallen. Na een jerrycan verse benzine was het starten en lopen. De roestduivel had de auto minimaal getroffen: roestplekjes op de bodemplaat aan de passagierszijde, vijf centimeter op de dorpel en in een wielkast. De waterpomp was wel volledig vergaan en de banden zo droog als de Sahara. Marktplaats biedt op zo’n moment uitkomst. Niet alleen voor oude, zeldzame onderdelen, maar zelfs voor nieuwe of aftermarket producten.

Vraagbaak

Je kan het opknappen van een oldtimer zo gek maken als je zelf wilt. Ik besloot geen volledige restauratie te doen maar een apk. Onmisbaar is dan een goede handleiding. Hoe steekt de auto in elkaar en, belangrijker nog, hoe breng je hem in goede en originele staat terug. Een vraagbaak van Olyslager is dan ook het eerste dat je koopt als je aan een project begint.

Onderdelen

Een oldtimer bezitten is als een lange, dromerige liefdesrelatie aangaan: je houdt er van en zal er altijd aan moeten werken. Dan pas krijg je er een hoop plezier voor terug. Om onbenullige aankopen (chromen lijstjes, verstralers en andere opsmuk) tijdens het opknappen te voorkomen gebruik ik de volgende tactiek. Koop iets begeerlijks. Eén luxe product dat de auto verbetert en versiert. Maar monteer deze pas vlak voor het einde van de opknapbeurt. Zodoende ligt het in de weg en springt het in het oog, is het duidelijk waar je naartoe werkt en word je beloond zodra het klaar is. Ik ging op zoek naar een wielenset die de auto stoerder maakt. Dit bood meteen gelegenheid betere banden te monteren. Na tien minuten rondklikken op de onderdelensectie van Marktplaats en een belletje verder, was de afspraak gemaakt. Adverteerder Jan Bos bood een klassieke set wielen aan die de Kadett zouden complimenteren. Bij aankomst bleek de set in uitmuntende staat, de banden goed voor jaren rijplezier en zelfs de originele wielmoeren en naafkapjes deed Jan van de hand.

Doetie het, of doetie het niet?

Lees volgende week verder of het me is gelukt de auto door de apk-keuring te krijgen en op tijd het cadeau aan mijn broer te overhandigen.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam