Toyota met Yaris terug in het WRC

Toyota heeft zojuist bekend gemaakt in 2017 terug te keren in het WRC. Met de Toyota Yaris WRC bindt het merk opnieuw de strijd aan op het hoogste podium van de rallysport. Daar vindt de Yaris concurrenten als de Volkswagen Polo, de Citroën DS3, de Ford Fiesta en de Hyundai i20 op zijn pad. Samen met Lancia, Citroën, Ford, Peugeot en Subaru behoort Toyota tot de grote merken uit de rallysport. Het Japanse merk heeft drie wereldtitels en 43 overwinningen op zijn naam met auto's als de Toyota Corolla WRC en de Toyota Celica WRC. Achter het stuur van die rallykanonnen zaten beroemde rallyrijders als Carlos Sainz, Juha Kankkunen en Didier Auriol.

Finetunen

Toyota is zestien jaar afwezig geweest in de rallysport. Met de Yaris WRC wil het merk de tijden van weleer laten herleven. Dit maakte topman Akio Toyoda vannacht in Japan bij de onthulling bekend. De Yaris moet dat bereiken met een 300 pk sterke 1,6-liter turbomotor, een sequentieel schakelende zesbak en vierwielaandrijving. Om een succesvolle rentree te garanderen is een team met ingenieurs en coureurs samengesteld dat tot aan de start van het WRC-seizoen in januari 2017 de auto gaat finetunen.

WRC

Het WRC (World Rally Championship) is de hoogste klasse van de rallysport. Het kampioenschap is in 1973 in het leven geroepen. Rallyrijders strijden er in van productiemodellen afgeleide, vierwielaangedreven rallyauto's om de wereldtitel. Om de strijd zo gelijk mogelijk te laten verlopen zijn de rallyauto's aan technische eisen gebonden, zoals een maximaal vermogen van 300 pk. Het kampioenschap telt momenteel dertien rally's in vijftien landen over de hele wereld. Die vinden plaats onder uiteenlopende omstandigheden zoals met sneeuw bedekte bossen in Finland, modderige landwegen in Groot-Brittannië en bergpassen in Argentinië en Mexico. Een WRC-rally bestaat uit tussen de 15 en 25 getimede rallyproeven, waarbij het gaat om tienden van seconden. De rallyrijders schieten met enorme snelheden over wegen die soms nauwelijks breder zijn dan de auto zelf en komen desondanks vaak glijdend door bochten. Zij worden dan ook gezien als de koningen van de autobeheersing.
wk 05 Toyo Celica WRC

De Toyota Celica WRC begin jaren negentig tijdens de Safari Rally in Afrika. Rallyrijder Carlos Sainz behaalde in 1990 en 1992 het kampioenschap.

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam