Klassieke film- en tv-auto’s (deel 3)

Pontiac Firebird Trans Am ('Knight Rider')

Kitt2

Deze derde generatie Trans Am was verkrijgbaar van 1982 tot 1992.

Ah... 'Knight Rider': wie weet het nog? De hitserie uit de jaren tachtig, waarin David Hasselhoff - lang voordat hij een parodie van zichzelf werd - criminelen bevocht en de zwakkeren beschermde. Gewapend met een flinke bos krullen, een zwart leren jasje, en natuurlijk zijn pratende, zelfrijdende superauto K.I.T.T. De zwarte sportwagen met de karakteristieke rode verlichting op de neus was een aangepaste, derde generatie Pontiac Firebird Trans Am. De Trans Am, geproduceerd van 1969 tot 2002, is een sportieve upgrade van de normale Pontiac Firebird, die zijn platform deelde met de Chevrolet Camaro.   Kittinterieur De Trans Am bleek zeer filmgeniek te zijn: de auto speelde niet alleen een belangrijke rol in 'Knight Rider', maar ook in verschillende films, waaronder 'Smokey and the Bandit'. Misschien niet zo gek als je bedenkt dat het brein achter de (originele) Pontiac Firebird niemand minder is dan John Zachary DeLorean; inderdaad, de geestelijk vader van de DeLorean DMC-12, de tijdmachine in 'Back to the Future'. In de meest recente 'Knight Rider'-serie en -film, uit 2008, is K.I.T.T. overigens geen Pontiac meer, maar een Ford Mustang Shelby GT500KR.

Volkswagen Kever ('The Love Bug')

HerbieNet als K.I.T.T. is de Volkswagen Kever een zelfrijdende auto met een eigen wil en persoonlijkheid. Tenminste, in een serie familiefilms van Disney die begon met ‘The Love Bug’ in 1968. De kleine VW, die in de films een waar racetalent blijkt te zijn, gaat door het leven onder de naam Herbie en verscheen in 2005 voor het laatst op het witte doek (in 'Herbie: Fully Loaded'). Herbie is herkenbaar aan het racenummer 53 en de rode, witte, en blauwe racestrepen die over de gehele lengte van de auto lopen.     HerbiekontDe eerste Volkswagen Kever, uit 1934, is mede ontworpen door Ferdinand Porsche en was meteen een groot succes bij het publiek. In 1998 zag de New Beetle (Nieuwe Kever) het levenslicht, die het inmiddels zonder de toevoeging 'New' mag doen.              

Occasions

Het toeval wil dat er momenteel zowel een K.I.T.T.-replica als enkele "Herbies" aangeboden worden op Marktplaats. Zoek op "Knight Rider" of "Herbie Kever" binnen Marktplaats Auto's en je komt ze tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam