De 3 beste motoren van 2016

Opnieuw een handige lijst van het Amerikaanse Wards Auto. Deze keer met de beste motoren van 2016. De winnaars zijn modellen van BMW, Volvo en Toyota. De laatste valt op vanwege zijn hybride aandrijflijn. Toyota doet het als enige met behulp van een elektromotor. De verkiezing bestond uit 31 nieuwe of verbeterde motoren, waarbij iedere denkbare vorm van aandrijving was vertegenwoordigd. De prijs van de geteste voertuigen mocht maximaal 61.000 dollar bedragen, waarmee kostbare exoten van de verkiezing zijn uitgesloten. Dikke benzinemotoren, kleine hybrides, dieselmotoren, een motor die rijdt op aardgas en zelfs een elektromotor in combinatie met een brandstofcel. Steeds meer merken bieden hybride-modellen waarvan bovendien de prestaties steeds beter worden. Dit wordt mooi geïllustreerd door de winnaar van Toyota.

Concurrentievoordeel

De winnaars zitten vol innovaties, zoals de benzine-elektrische Toyota Prius. Ze zijn bepaald door testen in dagelijkse omstandigheden, waaronder woon-/werkverkeer en het rijden naar de winkel en naar school. De testers beoordelen de motoren op vermogen, trekkracht, specificaties, geluidsproductie en trillingen, brandstofverbruik en de toepassing van nieuwe technologie. Daarbij stond centraal of de aandrijflijn in staat was om de auto te verkopen of dat deze een duidelijk concurrentievoordeel gaf.

Volkswagen uitgesloten

Autofabrikanten en toeleveranciers gebruiken de resultaten van de verkiezing Beste Motor van 2016 om hun personeel te inspireren het meeste vermogen en trekkracht uit motoren te halen en tegelijkertijd de interne wrijving, het gewicht en de uitstoot te verminderen. Daarbij gaan consumenten bij de aanschaf van een nieuwe auto in toenemende mate op de testresultaten af. Om deze redenen heeft het testteam besloten Volkswagen en haar merken Audi, Seat en Skoda van de competitie uit te sluiten. Wards Auto past geen rangorde toe, maar publiceert de winnaars in een alfabetische lijst. Uit het resultaat hebben wij de in Europa verkrijgbare motoren gefilterd. Dit zijn de beste motoren van 2016:

De 3.0 Turbo van de BMW 340i

wk-41-bmw-340i-voor BMW blijft een van de beste motorenbouwers ter wereld, met vele prijzen op zijn naam. Het meest recente wapenfeit betreft de 3,0-liter zes-in-lijn met turbo die het merk nu levert in de BMW 340i, maar die in de toekomst in meer modellen zijn opwachting maakt. De 326 pk sterke B58 (motorcode van BMW) vervangt de N55 die van 2011 tot 2013 ook al bij de winnaars van deze test hoorde. Bij de nieuwe motor zijn de twin scroll turbo (een turbo aangedreven door niet één, maar twee uitlaatpijpen) en de compressieverhouding vergroot. Hiermee bewijst BMW opnieuw dat een motor geen enorm aantal pk's of Nm's hoeft te hebben om een lekker rijdende krachtbron op te leveren. Zelfs met een enthousiaste rijstijl wisten de testredacteuren nog een verbruik van 9,4 l/100 km te halen. De B58 maakt gebruik van een nieuwe, modulaire architectuur waarbij de inhoud van de losse cilinders van verschillende motoren gelijk is. Er zijn dus ook drie- en viercilinder varianten. Deze B38 en B48 hebben eerder al indruk gemaakt in de Mini, maar net niet zo overtuigend als deze zescilinder.

De 1.8 en 53 kW Drive Motor van de Toyota Prius HEV

wk-41-toyo-prius-achter Toyota behoorde met zijn baanbrekende Prius al in 2001, 2004 en 2010 tot de winnaars in deze verkiezing, allemaal dankzij de toonaangevende hybridetechniek. Met de vierde generatie Prius eisen de Japanners opnieuw hun plaats op onder de beste motorenfabrikanten. De 1,8-liter viercilinder benzinemotor levert 95 pk en is gekoppeld aan twee elektromotoren met een gezamenlijk vermogen van 71 pk. In combinatie met de CVT-automaat levert dat een naadloze, maar ook vlotte acceleratie op, terwijl de testers een praktijkverbruik van slechts 3,8 l/100 km constateerden. Bovendien klinkt de vierde generatie minder rumoerig dan zijn voorgangers, doordat de motor bij accelereren minder snel in toeren stijgt. Verder heeft Toyota de vierde Prius voorzien van veel nieuwe technologie, waaronder gekoelde uitlaatgas-recirculatie. De Prius is veruit de minst kostbare auto van dit winnende trio, terwijl hij – in Amerika althans – in de grootste aantallen verkocht wordt. Wards Auto besluit daarom met de conclusie dat de beste hybride-auto in zijn vierde generatie opnieuw toonaangevend is.

De 2.0 Turbo/Supercharged van de Volvo XC90

wk-41-volvo-xc90-voor Bij de verkiezing van 2015 behoorde Volvo met de 2.0 T5 tot een van de winnaars. Toen Michael Fleiss, vice president powertrain engineering van Volvo Cars, de trofee in ontvangst nam, verklaarde hij dit jaar terug te zullen komen voor de sterkere 2.0 T6. Een gewaagde uitspraak, maar een jaar later staat de man er toch weer. Onder meer doordat de testers met de nieuwe Volvo XC90 – een grote, zevenzits SUV met AWD – voortdurend zuiniger reden dan 10 l/100 km. De direct ingespoten benzinemotor motor is geheel van aluminium en levert 316 pk vermogen en 400 Nm trekkracht. Uit een viercilinder! Andere positieve punten waren de rustige motorloop, de kracht en de finesse waarmee de vierpitter zijn vermogen bij accelereren tentoonspreidt. Het team vindt de 2.0 turbomotor het nieuwe ijkpunt voor sterke viercilindermotoren. De motor dankt dit aan de combinatie van een supercharger, die de extra kracht bij lage toeren voor zijn rekening neemt, met een turbo, die bij hoge toeren prestaties verzekert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam