Inclusief Dutch design

Wat hebben deze Volvo C70, Porsche Cayenne en Renault Clio gemeen? Ze zijn alle drie ontworpen door Nederlandse designers (ze zijn ook alle drie grijs inderdaad). En dat zijn nog lang niet de enige modellen waar een Nederlander aan heeft mee getekend.

Dynamische Renaults

Clio

Even gewaagd als Nederlands: het ontwerp van de Renault Clio.

Op dit moment is Laurens van den Acker de designbaas bij Renault. Daarvoor werkte hij onder meer bij Mazda en Ford. Wat vooral opvalt aan zijn ontwerpen is de dynamiek die de auto’s uitstralen. Het uiterlijk van de Renault Twizy en de nieuwste Clio kwam tot stand onder leiding van Van den Acker. Vooral die laatste ziet er een stuk vlotter uit dan zijn voorgangers en veel van zijn segmentgenoten. Dus… Als je vanaf vandaag een Clio van de laatste generatie ziet rijden, zie je ook een klein beetje Hollands glorie.  

‘Nederlandse’ Volvo’s

C70

De Volvo C70 is één van de eerste coupe-cabrio’s met een geslaagd ontwerp.

Achter een hoop Volvo-modellen staat een Nederlandse ontwerper. Fedde Talsma is namelijk tussen 1983 en augustus 2014 actief geweest voor het Zweedse merk. Talsma leidde onder meer het team dat de eerste generatie Volvo's S40 en V40 ontwierp. Hij wordt daarbij beschouwd als de geestelijk vader van de tweede serie Volvo C70 (vanaf 2006). Dit model heeft een coupé-achtige daklijn, maar toch is het een cabrio met een stalen klapdak. Bovendien biedt de elegant gelijnde auto plaats aan vier volwassenen.      

Porsche: Harm Lagaaij

Cayenne

Naast de Cayenne zijn ook de Boxster, 911 (996) en de Carrera GT door een Nederlander ontworpen.

Ook veel Porsche-modellen zijn ontworpen door een Nederlander: Harm Lagaaij. Hij was hoofd ontwerp bij Porsche van 1989 tot zijn pensioen in 2004. In die tijd bepaalde hij in flinke mate de aanblik van de diverse Porsches. Hij ontwierp bijvoorbeeld de Porsche 911 (996), de Porsche Boxster en de – onbetwiste supercar – Carrera GT. Ook de populaire SUV Cayenne kwam van zijn hand. Voor zijn werk werd hij vorig jaar namens Koning Willem Alexander uitgeroepen tot Officier in de Orde van de Oranje-Nassau.        

En er is meer…

Bij Mercedes-Benz, BMW en Audi werken nu ook Nederlanders op de ontwerpafdeling. Vaker dan je zou denken is het lijnenspel (aan de binnenkant, het exterieur of allebei) het gevolg van Nederlandse tekenkunsten. En daar mogen we best een beetje trots op zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam