Het wordt nu goed koud: heb jij al winterbanden?

De winter is nu toch echt in aantocht. Het kwik zal nauwelijks meer boven de zeven graden komen, wat de algemeen geaccepteerde bovengrens is voor het monteren van winterbanden. Tijd om in actie te komen dus!

Wel zo veilig

Hoewel campagnes voor het wisselen van winterbanden doorgaans al half oktober van start gaan, is het raadzaam niet te vroeg op het zachtere rubber van winterbanden over te stappen. Als het buiten nog te warm is, slijt de band veel te snel. Maar nu de temperatuur steeds weer onder de zeven graden duikt, kan het wisselen beginnen. Het is een misvatting dat het moet sneeuwen of vriezen om profijt te kunnen hebben van winterbanden. Als het koud genoeg is, heb je met winterbanden - vanwege een andere rubbersamenstelling is de band zachter - simpelweg meer grip op de weg dan met zomerbanden. En dat is wel zo veilig.

Winterbanden of vierseizoenenbanden?

Er bestaat ook zoiets als all-season-, all weather-, of vierseizoenenbanden, waarmee je, naar het schijnt, het hele jaar kunt rijden, maar vaak blijkt dit een wat halfslachtige, middle of the road-oplossing te zijn. In een recente winterbandentest van de anwb is gebleken dat dit soort banden altijd slechter presteert dan specialistische (zomer- of winter)banden. In de winter doet zo’n band het wellicht iets beter dan een zomerband, maar er is veel minder zijdelingse grip dan bij echte winterbanden.

Blijf oppassen bij gladheid

Winterbanden zorgen voor betere grip dan zomerbanden, maar het betekent natuurlijk niet dat je bij gladheid of een besneeuwd wegdek onbezorgd het gaspedaal kunt intrappen. Enige voorzichtigheid blijft geboden. Vanwege de langere remweg bij gladheid is het met name aan te raden om je snelheid te minderen en de afstand tot je voorganger te vergroten. Probeer verder het rempedaal zo min mogelijk te gebruiken en rem vooral af door terug te schakelen. Voer alle handelingen – zoals schakelen, sturen en versnellen – zo vloeiend mogelijk uit en probeer in een hoge versnelling te rijden voor optimale controle. Natuurlijk is het nog beter om bij gladheid de weg helemaal niet op te gaan, maar soms heb je weinig keus. Hopelijk heb je dan wat aan bovenstaande tips… en aan je optimaal presterende winterbanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam