Tips bij het kopen en verkopen van winterbanden

Winterbanden op Marktplaats? Zowel voor kopers als verkopers helemaal geen slecht idee! Kopers kunnen hier mooie - en mooi geprijsde - sets vinden en verkopers raken snel en makkelijk hun banden kwijt. Lees hieronder enkele tips bij het kopen en verkopen van je winterbanden. Klik hier voor alle winterbanden op Marktplaats.

Winterbanden kopen

Ja, ook nu kun je nog prima winterbanden kopen. Voor de verraderlijke dagen die er nog aankomen (over een paar weken gaat de temperatuur weer omlaag, als we weeronline.nl mogen geloven), alvast voor volgend jaar, of gewoon voor de aankomende wintersportvakantie. Daarbij zijn winterbanden - onder winterse omstandigheden - ook gewoon verplicht in sommige landen (zoals Duitsland). En waarschijnlijk kun je zo aan het einde van het seizoen een heel scherpe prijs krijgen. Let bij het zoeken onder andere op het volgende: 1) Kijk naar alle maten Als alle kenmerken goed ingevuld zijn, staat er al keurig bij de advertentie voor welke auto’s de geadverteerde banden geschikt zijn. Maar als je zelf naar wiel-band-combinaties gaat zoeken, let er dan op dat alle maten kloppen. Kijk niet alleen naar de breedte, hoogte, en velgdiameter. Als deze maten overeenkomen, betekent het nog niet dat wielen die, zeg, onder een Citroën C4 hebben gezeten ook zomaar onder een Ford Focus met die maten zullen passen. Er zijn namelijk ook nog zaken als de steekmaat, naafdiameter, en ET-waarde (wielbolling), die roet in het eten kunnen gooien en er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat een wiel niet op de as van je auto past of te weinig boutgaten heeft. Mocht de verkoper deze maten niet precies weten, dan kun je deze altijd even zelf opzoeken aan de hand van jouw (of zijn) model auto. 2) Mét of zonder velgen? Check altijd even goed of de banden inclusief velgen worden aangeboden, en zo ja, wat voor soort (staal of lichtmetaal). Met velgen is uiteraard (aanvankelijk) duurder, maar het wisselen van de banden is hiermee wel gemakkelijker en goedkoper. Indien het om stalen velgen gaat, zitten er dan misschien wieldoppen bij, waarmee ze mooier ogen? 3) Profieldiepte Een no-brainer zou je denken, maar het zou vervelend zijn als je het vergeet. Informeer altijd naar de profieldiepte (per band, ze slijten niet allemaal even hard). Nieuw heeft een winterband een profieldiepte van een kleine 9 mm, en het minimum is 4 mm. Als er nog maar 5 a 6 mm over is en je er nog maar één seizoen mee kan rijden, moet het dus wel een heel scherpe prijs zijn. 4) Leeftijd en DOT-code Om zeker te zijn de leeftijd van de band moet je de zogenaamde DOT-code zien te achterhalen, die op de wang – de zijkant – van de band te vinden is. Deze DOT (Department of Transportation)-code bestaat uit vier cijfers die de productiedatum van de band aangeven. Zo staan bijvoorbeeld de cijfers ‘2415’ voor de 24e week van 2015. Als dit niet direct op de foto’s te zien is, kun je de verkoper hiernaar vragen. Hoewel de leeftijd van banden voor de apk geen maximum kent, wordt als maximale leeftijd voor het optimaal functioneren meestal zo'n zes jaar aangehouden. Daarna neemt de werking van banden af en het risico op droogtescheurtjes toe, aangezien rubber een natuurproduct is.

Winterbanden verkopen

Mensen die hun banden te koop zetten doen dit meestal niet omdat ze slecht of versleten zijn. Vaak zijn ze gewoon overcompleet geworden. Dit overkwam mij ook onlangs. Mijn oude banden pasten niet onder mijn nieuwe auto - en de dealer kon niets met mijn oude setje - dus moest ik ze zelf kwijt zien te raken. En omdat opslag onhandig en duur is, wilde ik er zo snel mogelijk van af. Dat lukte heel goed, onder andere omdat ik niet de hoofdprijs vroeg. Zie hieronder enkele verkooptips. 1) Zet maten en model in je titel Niet alle kopers gebruiken de filters in de linkerkolom om zo de banden met de juiste maten te vinden. Veel Marktplaats-bezoekers bladeren gewoon door de advertenties. Dan is het wel zo handig als ze in één oogopslag kunnen zien wat de breedte, hoogte, en velgdiameter van je banden zijn. Ook is aan te raden om het model van je auto erbij te noemen en, als er nog ruimte is, om welke band (merk, type) het precies gaat. Vaak weten bezoekers heel goed welke banden goed uit de test(s) zijn gekomen en als jij zo’n topper aanbiedt, val je ongetwijfeld op. 2) Informatie over conditie en leeftijd Wees zo eerlijk en duidelijk mogelijk over de staat van de banden. Als je de profieldiepte er niet bijzet, zul je er vroeg of laat een vraag over krijgen. Meet deze dus even op en zet de informatie in je advertentie. Daarbij is het verstandig om meteen de leeftijd van de banden te vermelden; liefst aan de hand van de eerdergenoemde DOT-code. Verder kan het nog vertrouwen wekken als je zegt dat de banden altijd keurig zijn bewaard en verzorgd. Mijn banden hadden bijvoorbeeld altijd bij de Ford-dealer in opslag gelegen, wat ik niet had vermeld maar wat wel (nog meer) had kunnen helpen bij de verkoop. 3) Verlang niet de hoofdprijs Het zou kunnen dat je banden enkele honderden euro’s waard zijn, maar de kans is groot dat je het er niet snel voor krijgt. Het kost immers meestal veel meer moeite - dan bij nieuw bestelde banden - om een goed setje op te sporen en goed en wel onder je auto te krijgen. Bovendien zijn de banden per definitie minder waard door de slijtage. Dus dan wil je ook wel dat het prijsverschil aanzienlijk is. Het is al mooi dat je met Marktplaats mensen bereikt die je banden willen hebben. Maak je dan ook zeker niet druk over de advertentiekosten. Als je een scherpe vraagprijs hebt, zijn je banden vaak heel snel weg. En dat is ook wat waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam