Aankooptips occasions: Audi A4 B6 (2001-2004)

De tweede generatie Audi A4 volgde vanaf 2001 de eerste op. Het model was leverbaar als vierdeurs sedan, vijfdeurs stationwagon (Audi A4 Avant genaamd) en als Audi A4 Cabriolet (van 2002 tot 2006). De Audi A4 neemt het op tegen de Mercedes C-klasse, de BMW 3-serie en de Volkswagen Passat.
B-toevoeging: Audi en zustermerk Volkswagen onderscheiden hun modellen uit de compacte middenklasse intern met de letter 'B' en een cijfer voor de generatie. Volgens deze notering krijgen zowel de eerste Volkswagen Passat als de eerste Audi 80 de toevoeging 'B1'. Op Marktplaats wordt de 'B-toevoeging' door verkopers eveneens gebruikt om de verschillende generaties van modellen en onderdelen makkelijk uit elkaar te houden.

Evolutie

De Audi A4 is een van de meest geliefde modellen uit de middenklasse. Het model heeft standaard voorwielaandrijving, maar tegen meerprijs is Audi's 4WD-systeem met de naam 'Quattro' eveneens geleverd. De tweede generatie onderscheidt zich optisch slechts minimaal van de eerste. In die zin is het ontwerp meer een evolutie dan een revolutie. De B6 onderscheidt zich door scherpere lijnen, een hogere heuplijn en een ronder vormgegeven achterkant.

Topmodel: Audi S4

Kopers konden kiezen uit een enorme serie benzine- en dieselmotoren. Er waren vier-, zes- en zelfs achtcilinders beschikbaar. Het vermogen van de benzinevarianten liep uiteen van 102 pk, tot 344 pk voor het topmodel, de Audi S4. Bij de diesels was dit 101 tot 180 pk. Een zeer degelijke motorkeuze is de 2.0 benzine met 130 pk. Deze variant is de gehele levenscyclus van de A4 aangeboden. Gemiddeld verbruikt dit model 8,5 tot 9 l/100 km. Moet het zuiniger, omdat je meer kilometers maakt, dan is de 1.9 TDI met eveneens 130 pk een goede optie (gem. 6 l/100 km). Let er bij aanschaf op dat de distributieriem tijdig is vervangen.

ESP standaard

De standaard veiligheidsuitrusting van de Audi A4 B6 is zeer compleet en bestaat onder meer uit twee airbags voorin, zij-airbags en hoofdairbags. Daarnaast helpen ABS en ESP in alle uitvoeringen bij het voorkomen van een ongeval. Bij de botsproeven van EuroNCAP scoorde de Audi A4 B6 vier van de vijf sterren.

Uitstekende betrouwbaarheid

Bij de apk-keuringen slaat de Audi A4 een uitstekend figuur. Mankementen komen sporadisch naar voren, iets dat eveneens geldt voor de versies met 4WD. De apk-keurmeesters raden slechts aan het reservoir voor de stuurbekrachtigingsvloeistof in de gaten te houden, omdat deze wel eens kan lekken. Ga je voor een Audi A4 met sportonderstel, houd er dan rekening mee dat de harde vering voor bijgeluiden in het interieur zorgt. Ook de wegenwacht heeft louter loftuitingen voor de tweede generatie Audi A4. Het model duikt steevast op in de top 3 van meest betrouwbare modellen in zijn klasse.

Conclusie

Zoek je een betrouwbare gezinsauto in de middenklasse, dan is de tweede generatie Audi A4 een van de betere keuzes. Het model steekt degelijk in elkaar, heeft standaard een comfortabel rijgedrag en bovendien een goede veiligheidsuitrusting. Wie op zoek is naar een tweedehands Audi A4 van de tweede generatie heeft keuze genoeg. Op Marktplaats staan ruim 700 occasions van dit model te koop. Prijzen starten vanaf zo'n 2.000 euro voor exemplaren met zeer hoge kilometerstanden. wk 23 Audi A4 Avant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam