Gezinsauto te groot geworden? Verkoop hem snel en eenvoudig via Marktplaats

Natuurlijk, het is even slikken: de kinderen zijn de deur uit en je leven neemt ineens een andere wending. Wel een voordeel: die uit de kluiten gewassen middenklasser, stationwagon, MPV of SUV mag na jaren trouwe dienst eindelijk plaatsmaken voor wat anders. Iets kleins, sportiefs, of zuinigs misschien. Gelukkig is het verkopen van je gezinsauto op Marktplaats een koud kunstje. Met gebruik van onderstaande tips ben je voor je het weet weer naar een frisse nieuwe auto op zoek. Je kunt je auto natuurlijk inruilen bij de dealer, maar krijg je er dan wel genoeg voor terug? En heeft die dealer ook echt jouw ideale vervangende auto staan? En wat als je gewoon nog even geen nieuwe auto wilt?

Twee keer zo snel verkocht

Zet je auto gewoon op Marktplaats, dan komt het eigenlijk altijd goed. Met één miljoen bezoekers – lees: potentiële autokopers – per maand, wordt je advertentie sneller en door meer mensen gezien dan op welke andere plek ook. Autoverkopers blijken via Marktplaats hun auto gemiddeld twee keer zo snel te verkopen als op andere autowebsites. Om ervoor te zorgen dat het jou ook zo snel lukt, geven we hieronder een aantal tips.

Tip 1: Geef vertrouwen: wees eerlijk en persoonlijk

Een autobedrijf of dealer moet natuurlijk ook ‘goed voelen’, maar helemaal bij een particuliere verkoop – waarbij doorgaans geen garanties geboden worden – is het belangrijk om betrouwbaar over te komen. Kom dan ook met een duidelijk en ‘menselijk’ verhaal in je advertentie. Maak de tekst niet te zakelijk, maar vertel wat over jezelf en noem ook vooral de reden dat je de auto te koop zet. Dat de kinderen het huis uit zijn en een grote gezinsauto daarom niet meer nodig is, is een heel herkenbaar verhaal. Vertel ook gerust hoe dierbaar de auto je is, en hoe zuinig je er altijd op geweest bent. Dat wekt vertrouwen. Tegelijkertijd is het natuurlijk mogelijk dat er schade is geweest, of dat er binnenkort reparaties aankomen (zoals een vervanging van de distributieriem) waarmee rekening gehouden moet worden. Wees hier eerlijk over. Maak ook foto’s van het onderhoudsboekje, met stempels van de garage, zodat potentiële kopers kunnen zien wat er allemaal gedaan is en wanneer.

Tip 2: Zet de belangrijkste punten bovenaan

De eerste 140 tekens van een advertentie op Marktplaats zijn te zien op de resultatenpagina - de overzichtspagina met alle advertenties - en het is daarom verstandig om meteen de beste verkooppunten van jouw auto te vermelden. Dan geef je de bezoeker een goede reden om jouw advertentie als eerste aan te klikken. Daarnaast lezen mensen niet altijd de hele advertentie dus je moet ze snel zien te overtuigen. Denk hierbij ook goed aan de doelgroep. Is jouw auto de ideale gezinsauto, met een derde zitrij, veel ruimte achterin, of wellicht schuifdeuren voor een handige instap? Laat dit dan snel weten in je advertentie.

Tip 3: Maak duidelijke foto’s, ook van details

De presentatie is alles, dus zorg dat je pakkende foto’s bij je advertentie hebt staan. De eerste foto moet meteen de beste zijn. Deze wordt op de resultatenpagina getoond en komt als eerste (groot) in beeld bij het openen van de advertentie. Aan te raden is om op deze foto zoveel mogelijk van de auto te laten zien, bij voorkeur met een ‘driekwart voor’ standpunt, waarbij zowel de voorkant als de zijkant zichtbaar is. Maar maak ook zeker foto’s van opmerkelijke, mooie details. Denk dan aan handige opbergvakken, aansluitingen voor apparatuur (ook achterin), de audio- of cruise control-bediening aan het stuur, het ingebouwde navigatiesysteem, of de mooie leren bekleding.

Tip 4: Zorg dat de auto er netjes bij staat

Mooie foto’s kun je natuurlijk alleen maken als je auto er netjes bij staat. Dus haal hem even door de wasstraat, poets de velgen op, en zuig het interieur uit, zodat je hem in smetteloze en blinkende toestand op de gevoelige plaat vast kunt leggen.

Tip 5: Reageer snel (op reacties); zit bovenop je advertentie

Zeker als je bovenstaande tips toepast is de kans groot dat je heel snel een reactie krijgt op je advertentie. Zorg en dan voor dat je meteen contact legt met de geïnteresseerde. Ook als het bod in eerste instantie te laag is, of als je weinig kunt met de vraag die gesteld wordt. Misschien komt hier toch wel een goede deal uit. De ervaring leert dat een auto sneller verkocht wordt als de verkoper snel en adequaat reageert.

Succes!

Bekijk voor meer verkooptips de filmpjes van de verkopers, tekstschrijver, fotograaf en Marktplaats-expert op de pagina ‘Het geheim van de dealer’. Dan zul je je te groot geworden gezinsauto vast razendsnel verkopen. En dat maakt weer ruimte om meteen een nieuwe auto uit te kiezen uit het grote aanbod op Marktplaats. Zoals een kleine handige stadsauto of een glimmende cabrio, waarin je met de wind door de haren opnieuw de wereld kunt ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam