Top 10 voordelig te kopen jonge occasions (deel 1 van 2)

Na de top 10 van meest waardevaste occasions publiceren we aan de hand van het onderzoek van de ANWB nu de tien minst waardevaste occasions. Oftewel, de tweedehands auto's die je op Marktplaats voor het kleinste percentage van hun nieuwprijs kunt kopen. Uitgangspunt zijn opnieuw auto's die vier jaar geleden in september in grote aantallen nieuw zijn gekocht. In twee delen tellen we af naar de auto die de eerste vier jaar het meest van zijn nieuwwaarde verliest en die je dus relatief gunstig als occasion kunt aanschaffen.

10. Opel Antara

wk-37-opel-antara Wie op zoek is naar een tweedehands SUV kan bij GM kiezen uit twee variaties op hetzelfde thema die je al na vier jaar voor een klein deel van hun nieuwprijs tweedehands kunt kopen. De Chevrolet Captiva (hoger genoteerd in deze lijst) en de hier afgebeelde Opel Antara delen hun techniek. Helaas is dat er ook de oorzaak van dat beide relatief hoge onderhoudskosten hebben, wat weer een van de redenen kan zijn voor de hoge afschrijving. Een nieuwe Opel Antara die in september 2012 bijna 37.000 euro heeft gekost, koop je nu al voor 14.200 euro.

9.Volkswagen Eos

wk-vw-eos Cabriolets met een stalen klapdak zijn al zo lang een trend, dat sommige merken juist weer teruggaan naar het meer romantische canvas dak. Klapdakcabrio's zoals deze Volkswagen Eos zijn voor de minder geharde cabriorijder ideaal, omdat ze in de winter het comfort van een gesloten auto bieden. Dat hoop je tenminste als je zo'n auto koopt, want sommige modellen zoals de Volkswagen Eos, slagen er niet altijd in de elementen buiten te houden. Door de reputatieschade heeft dit manco ook een negatieve invloed op de restwaarde van exemplaren die wel waterdicht zijn. Als je tijdens een zonovergoten proefrit dus een gang door een wasstraat maakt, kun je je ervan verzekeren dat jouw Eos hier niet onder lijdt en heb je er een uitstekende koop aan. De restwaarde bedraagt na vier jaar slechts 39 procent van de nieuwprijs.

8. Volvo S80

wk-37-volvo-s80 Volvo's stationwagons hebben doorgaans een restwaarde die staat als een huis. Dat geldt in mindere mate voor sedans, zeker als het gaat om de hogere klassen waar merken als Audi, BMW en Mercedes de dienst uitmaken. Gezien de kwaliteit van de Volvo S80, het vroegere topmodel, is dat volledig onterecht. Wie dus een relatief jonge auto in de directie-klasse zoekt, doet er goed aan zich ook op de sterk in waarde dalende S80 te oriënteren. Die waardedaling is de laatste tijd overigens nog eens extra benadrukt doordat zijn langverwachte opvolger, de Volvo S90, onlangs op de markt is verschenen. Een nieuwe S80 die in 2012 voor 55 mille in de showroom stond, koop je nu al voor ongeveer 25.000 euro.

7. Toyota Prius Plug-in Hybrid

wk-37-toyo-prius-plug-in-hybrid Waar de hybride-versie van de Toyota Yaris juist zo waardevast is, doet zijn grotere stekkerbroer, de Prius, het op investeringsgebied een stuk minder goed. Nieuw kostten deze auto's vier jaar geleden 10.000 euro meer dan de gewone Prius, maar occasionkopers hebben voor een tweedehands Prius Plug-in Hybrid gemiddeld slechts een meerprijs van 1.500 euro over. Wat in vergelijking tot de nieuwprijs neerkomt op een waardeverlies van 62 procent.

6. Renault Laguna Coupé

wk-37-renault-laguna-coupe-opzij Wie op zoek is naar een exclusieve, prachtig gelijnde coupé van Franse komaf doet er goed aan op Marktplaats eens te zoeken naar de Renault Laguna Coupé. Omdat de Fransen hem hier uitsluitend in een luxe uitvoering verkochten, was de nieuwprijs stevig en zijn er slechts weinig exemplaren van verkocht. Tweedehands hebben kennelijk nog minder mensen interesse in deze auto, wat de relatief hoge afschrijving verklaart. Een nieuwe Laguna Coupé van 40.000 euro koop je vier jaar later al voor gemiddeld 18 mille. -------- Benieuwd wat deze en andere occasions 'doen' op Marktplaats? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam