Je eerste auto vind je op Marktplaats

Het kopen van je eerste auto. Het is een bijzonder moment en het lijkt een hele stap, maar met de juiste aandachtspunten in je achterhoofd en een plek waar je alle mogelijke auto’s kunt vinden, is het eigenlijk een fluitje van een cent. Op Marktplaats worden dagelijks rond de 6.000 auto’s geplaatst, die allemaal met ronkende motoren staan te wachten totdat jij het gaspedaal komt intrappen en één ervan de jouwe maakt. Dus kijk rond, maak een mooie shortlist, lees nog even onze aankooptips en voor je het weet rijd je rond in de auto die altijd een speciaal plaatsje in je hart zal houden: die allereerste.

Aan jou de keus!

De droom is eindelijk werkelijkheid geworden. Je hebt je rijbewijs gehaald en kunt nu echt een eigen auto gaan kopen. Dus wat wordt het? Ga je voor veilig en vertrouwd of iets totaal anders? Vond je die suffe stationwagon van je ouders maar burgerlijk en wil je in een flitsende sportauto rijden? Of kies je liever voor een frisse hybride of elektrische auto in plaats van zo’n benzineslurper? Misschien ben je juist heel nostalgisch ingesteld en wil je een mooie klassieker om op te rijden of te vertroetelen en later met winst te verkopen. Dat is het mooie van het kopen van je eigen auto: jij hebt het voor het zeggen. En alles is te vinden op Marktplaats.

Gemak en vrijheid

Een auto maakt je leven een stuk comfortabeler. Nooit meer rekening houden met overstaptijden, geen aansluitingen meer mislopen, niet afhankelijk zijn van een laatste trein of bus, en nooit meer als sardientjes in een blik opeen gepropt staan tijdens de spits. En niet alleen voor de dagelijkse kilometers maar ook voor lange reizen staat de auto symbool voor gemak en vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Of je nu een familielid wilt bezoeken aan de andere kant van het land, met een stel vrienden spontaan een road trip wilt maken naar België, of met je gezinnetje lekker lang op vakantie wilt in Italië: je stapt in de auto, trapt het gaspedaal in en stopt pas wanneer jij hier zin in hebt.

Tips bij het kopen van je eerste auto

Als je eenmaal een idee hebt wat voor auto je wilt kopen, kun je gaan zoeken op Marktplaats, waar maar liefst 165.000 mooie, bijzondere, betrouwbare, en betaalbare automodellen staan te wachten op jouw allereerste kilometers. En als je wat specifieke modellen op het oog hebt, kun je proefritten gaan maken. Bij zo’n proefrit is het altijd handig om iemand mee te nemen, zelfs als je zelf al goed weet waar je op moet letten. Twee mensen zien toch meer dan één en het kan zijn dat als je die snelle sportauto, hippe hybride, of onweerstaanbare oldtimer ziet, je ineens niet meer zo helder kunt denken en een dubbele hypotheek je bijvoorbeeld geen slecht idee meer lijkt. Vóór de rit Voordat je daadwerkelijk aan de proefrit begint, zijn er al flink wat punten die je kunt checken. Loop om de auto heen en controleer de auto op beschadigingen zoals krassen, deuken, roestplekken en scheef gemonteerde onderdelen. Vervolgens is het goed om de profieldiepte van de banden te controleren, deze dient minimaal twee millimeter te zijn. Tenslotte kun je tijdens dit rondje meteen even stevig op de hoeken van de auto drukken om de schokdempers te controleren. Na het loslaten zou de auto na één tot maximaal twee keer veren stil moeten staan. Tijdens de rit De proefrit zelf dient uiteraard soepel te verlopen, met een regelmatig draaiende motor, zonder rare bijgeluiden en geruisloos werkende remmen die de auto niet naar een kant doen trekken. Het schakelen moet gemakkelijk en soepel verlopen, zonder dat de koppeling al te hoog aangrijpt. Dit kan duiden op een versleten koppelingsplaat. Tijdens de proefrit is het ook goed om, op een veilige plek, tijdens het rijden eventjes het stuur los te laten om te zien of de auto niet naar een kant trekt, of hij goed 'spoort' in monteurstaal. Is dit niet het geval, dan moet hij uitgelijnd worden. Na de rit Als de auto er goed uitziet en goed aanvoelt, en je op het punt staat vol trots met je nieuwe beste vriend op pad te gaan, is het nog wel zaak om alle papieren even goed te controleren. Zijn alle drie de delen van het kentekenbewijs aanwezig, bijvoorbeeld? Komt het chassisnummer van de auto overeen met de gegevens die hierin staan? Heeft de verkoper ook een onderhoudsboekje van de auto en staan hier geen onregelmatigheden in? Dan kun je met een gerust hart plaatsnemen in je droomauto. Tot hij op een zekere dag te klein of te oud voor je is geworden, of om een andere reden niet meer voldoet. Gelukkig weet je dan waar je terecht kunt voor je volgende droomauto.     Klik hier voor de uitgebreide auto-aankoop-checklist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam