Kooptip: de beste oude tweedehands auto’s – in 3 delen

Voor een dubbeltje op de eerste rang, het kan. Luxe tweedehands auto's van een jaar of vijftien oud en met twee ton op de klok. Je koopt ze vanaf 500- tot hooguit enkele duizenden euro's en sommige exemplaren zijn nog betrouwbaarheidskampioen ook. Wij vertellen je welke. De Duitse Dekra (bij ons: Kema-Keur) heeft dit jaar onderzoek gedaan naar deze categorie. Een woordvoerder verklaart de keuze: “Veel kopers van occasions vinden een nieuw en daarmee duur model niet belangrijk. Voor deze groep hebben we dit onderzoek naar auto's van rond de vijftien jaar oud en met kilometerstanden van 150.000 tot 200.000 uitgevoerd.” Bijkomend voordeel voor zakelijke rijders is dat in ons belastingklimaat zogenaamde youngtimers (auto's vanaf vijftien jaar oud) voor hen extra belastingvoordeel genieten. Zij betalen bijtelling over de economische waarde in plaats van over de nieuwwaarde.

Veel waar voor het geld

Dat er tussen de door de Dekra gekozen groep voertuigen auto's zitten die heel veel waar voor hun geld bieden, is op zich niet verrassend. Om die reden rijd ik zelf bijvoorbeeld een fully loaded BMW 328i touring uit 1998. De hoeveelheid en de diversiteit aan goed scorende modellen die uit het onderzoek naar voren komt, is dat wel.

Apk

De Duitse keuringsorganisatie heeft de betrouwbaarheid afgemeten aan het percentage auto's van een model, dat meteen bij het opgaan voor de apk voor deze veiligheids- en kwaliteitstest slaagt. Dus zonder dat eerst reparaties nodig zijn. Dat de uitslag voor auto's van deze leeftijd in positieve zin beïnvloed wordt door een sluitende onderhoudshistorie, moge duidelijk zijn. Vraag hier daarom bij de zoektocht naar een occasion altijd naar, zoals hier beschreven. We lichten de belangrijkste resultaten er uit, op alfabetische volgorde. Audi A3, eerste generatie (1996-2003) Op de bodemplaat van de Volkswagen Golf IV (eveneens geselecteerd door Dekra) en voorzien van dezelfde motoren. Het is dus geen verrassing dat de Audi A3 eveneens in dit rijtje staat. Hij is bovendien een stuk economischer in gebruik dan de grotere A6. Van de aangeboden auto's met kilometerstanden tot 200.000 kwam 70% meteen door de apk. Volgens de specificaties van het onderzoek (max. 200.000 km) is dit model op Marktplaats al te vinden vanaf iets meer dan 1.000 euro. wk 49 Audi A3 Audi A6, tweede generatie (1997-2004). Zowel de A6 Sedan als de A6 Avant vallen op door de hoeveelheid ruimte en het comfort dat ze bieden. Van de auto's met hoge kilometerstanden, kwam net als bij de A3 70% zonder problemen door de apk. Roest was bovendien nauwelijks te vinden. Slechts de verlichting en de elektronica lieten het wel eens afweten. Op Marktplaats staan deze Audi A6 occasions al vanaf zo'n 1.000 euro te koop. wk 49 Audi A6 Nog meer auto's, die veel bieden voor verrassend weinig geld en bovendien betrouwbaarheidskampioen zijn, in deel 2 en 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam